Nieuwsarchief
Liquiditeit in eerste kwartaal 2015 verder onder druk
Analyses van de DLV Melkveemanager over het eerste kwartaal 2015 wijzen uit dat het saldo in de melkveehouderij verder onder druk komt te staan. Een gemiddelde melkprijs onder het langjarig gemiddelde en licht stijgende voerkosten zijn voornaamste oorzaak.
Melkprijs
De melkprijs heeft in het eerste kwartaal 2015 een korte opleving doorgemaakt, maar is inmiddels dalende en lijkt zich af te vlakken tot de zomer. Op basis van de huidige inzichten kunnen melkprijzen in het tweede halfjaar van 2015 stijgen. De prijsontwikkeling is sterk afhankelijk van de toename van de melkproductie wereldwijd en de afzetkansen naar Azië. De exportmogelijkheden lijken verder goed te blijven vanwege de gunstige euro- dollar verhouding
Voerkosten
De voerkosten zijn door hogere prijzen in 2015 iets hoger dan begin vorig jaar, net als de kunstmestkosten. De krachtvoerprijzen lijken de de komende tijd het huidige niveau vast te kunnen houden. Wat betreft het ruwvoer zal de prijsinvloed voornamelijk regionaal bepaald worden. In de gebieden met muizenschade heerst een grote vraag naar voer. Het weer zal volop van invloed zijn op de ruwvoeropbrengst en haar kosten, maar gezien het grote aantal stuks vee dat er momenteel aanwezig is in Nederland, wordt een daling van de ruwvoerkosten niet aannemelijk geacht.
Met een saldo van net geen € 20,- ct per kg melk in het eerste kwartaal staat de gemiddelde melkveehouder voor een uitdaging om dit jaar aan haar verplichtingen te kunnen voldoen.
Let daarbij op uw kostprijs. DLV heeft met een liquiditeitsprognose programma om de verwachte opbrengsten en betalingsverplichtingen in beeld te brengen. Door periodiek de werkelijke resultaten te vergelijken met de opgestelde prognose uit dezelfde periode krijgt een ondernemer meer inzicht in zijn bedrijfsvoering en kan hij beter zijn liquiditeitspositie managen. Het programma is zo gemaakt dat een ondernemer vrij eenvoudig zijn resultaten zelf kan bijhouden. Dit bespaart ondernemer kosten en het levert hem meer inzicht in stroom van opbrengsten en kosten op zijn bedrijf, dan wanneer hij dit onderdeel zou uitbesteden. Natuurlijk is de ondernemer met dit programma vrij om de invoergegevens zelf in te voeren of de gegevens door accountant aan (te laten) leveren.
Kwartaal 1 2015
Voor meer informatie: Niek Groot Wassink, Adviseur Rundvee