Meer dan een antwoord

Publicatiedatum: 07-01-2016

Tien jaar op eigen benen leert dat de veehouderij geprofessionaliseerd is. De risico’s zijn groter en de impact van bedrijfsbeslissingen wordt groter. Dat vraagt om een adviseur die met de veehouder de diepte ingaat. 

Tien jaar geleden maakte DLV de transitie van publiek naar private adviesdienst. Het zittende management, onder leiding van Paul Bens en Herrold Lammertink namen de organisaties over van het ministerie van Economische zaken, dat decennia lang eigenaar was van DLV en haar rechtsvoorgangers. Ondanks dat DLV al tien jaar op eigen benen staat, wordt directeur Bens nog vaak geconfronteerd met het misverstand dat DLV een publieke organisatie is. “Dat is misschien ook wel een beetje onze eigen fout”, stelt Bens met een glimlach. “We hebben dat in het verleden misschien niet nadrukkelijk genoeg onder de aandacht gebracht.”  


In het huidige jubileumjaar heeft DLV ervoor gekozen zich nadrukkelijker te profileren, onder meer door een nieuwe huisstijl en een nieuwe bedrijfsnaam. Tegenwoordig heet het bedrijf DLV Advies en Resultaat. Volgens Bens past DLV Advies en Resultaat beter bij een veranderde veehouderij en varkenshouderij in het bijzonder. “We willen meer zakelijkheid uitstralen, omdat de klant van morgen niet iedereen meer zijn zegje laat doen, maar gaat op zoek naar specialisten die hem echt kunnen ondersteunen.” Marco Hol, adviseur varkenshouderij en al ruim 25 jaar werkzaam bij DLV Advies, vult aan: “De varkenshouder van tegenwoordig verwacht meer dan een antwoord als hij een adviseur inschakelt.”


6 pilaren

Vandaag de dag leunt DLV Advies en Resultaat op 6 pilaren: bouwadvies en bijbehorende wet- en regelgeving, mest- en mineralenboekhouding, economische analyses, makelaardij, DLV energie en schade-expertise. Hol:” Van oudsher had DLV ook nog een adviserende rol in het verbeteren van de technische resultaten, zoals het vergroten van het aantal biggen per zeug. Maar er zijn genoeg andere partijen die hier een advies in kunnen geven. Wij richten ons liever op adviesdiensten waar we ons echt in kunnen onderscheiden.”


Een voorbeeld is de uitbreiding van de adviesdiensten met de tak schade-expertise. Hol legt uit: “Met de schaalvergroting zijn ook de risico’s groter geworden. Zo groot dat ze niet meer met de mantel der liefde bedekt kunnen worden. De impact van schades is door de omvang van de bedrijven vele malen groter geworden. Zo zijn er verder ook legio voorbeelden waar de schade-expert kennis van de sector moet hebben, zoals bij arbeidsongeschiktheid. Op het moment dat er schade ontstaat, dan moet een onafhankelijke partij daar naar kunnen kijken. Wij hebben kennis van economie, maar ook van dieren, dus is het logisch dat DLV Advies zich opwerpt.”


Volgens Bens en Hol is de varkenshouderij in de afgelopen 10 jaar sterk geprofessionaliseerd. Bens: “De varkenshouder heeft veel meer ondernemerschap in zich en dat werkt ook door in de bedrijfsadvisering. Die adviseur moet echt een specialist zijn. De discussies gaan meer de diepte in, maar anderzijds is bijvoorbeeld ook de regelgeving een stuk ingewikkelder geworden.” Bens refereert aan de lange lijst met punten waaraan vergunningaanvragen moeten voldoen om in behandeling genomen te worden. “10 jaar geleden kon iedereen in de sector een milieuvergunningsaanvraag verzorgen, maar dat gaat tegenwoordig niet meer.”

Lees hier het complete artikel zoals geplaatst in Varkensbedrijf. 
 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie