Meer onderzaai dan nazaai in snijmais

Publicatiedatum: 23-01-2020

De verplichting voor 1 oktober een vanggewas te zaaien bij maisteelt leidt ertoe dat melkveehouders en telers meer en vaker inzetten op vroegrijpe rassen. Het 'veilige' onderzaaien wint ook terrein, meer dan nazaai.

Elke maisteler kampt tegenwoordig met de vraag: kies ik voor oogsten vóór 1 oktober en directe nazaai van een vanggewas of kies ik voor de, wellicht iets veiligere weg, van onderzaai? En dan direct tijdens het zaaien of wanneer het maisgewas op kniehoogte staat. Veel telers in Noord-Nederland kiezen voor onderzaai van raaigras in juni. Dat komt ook omdat 1 oktober als verplichte datum in die regio vaak net te vroeg komt.

Risico nemen

Volgens adviseur Ap van der Bas van DLV Advies wordt erg verschillend gedacht over wat qua na- of onderzaai de beste keuze is. "Veel telers zijn ervan overtuigd dat ze vóór 1 oktober een goed gewas kunnen oogsten. Anderen vinden dat risico veel te groot en kiezen voor de veiligere weg. Zowel onderzaai als nazaai kan goed of minder goed uitpakken."

Rietzwenk als onderzaai

Met directe onderzaai is rietzwenk volgens Van der Bas een goede optie. "Daarmee halen veel telers in de praktijk goede resultaten. Ik begrijp de voorkeur voor onderzaai in juni wel, maar op droge zandgronden bevat de bodem juist dan vaak een minimum aan vocht. Ga je dan onderzaai toepassen, dan neemt de kans van slagen door droogte sterk af."

Van der Bas zegt dat de recente droge zomers niet mee hebben geholpen. "Daarom hadden we ook voor vanggewassen moeilijke zomers", zegt hij.

Betere bodemvruchtbaarheid

"Het besef dat een vanggewas ook echt de bodemvruchtbaarheid kan stimuleren en zo voordeel biedt voor de teler, moet nog groeien. Bij een aantal minder droge en daarmee moeilijke jaren hoop ik dat de maisteler net als de akkerbouwer de voordelen inziet en benut."

Drijfmest in de rij

Naast het verplicht zaaien van een vanggewas vóór 1 oktober, wil de overheid op droge zandgrond ook drijfmest in de rij verplichten. Maistelers zien hier geen heil en toegevoegde waarde in en zijn er erg sceptisch over, weet Ap van der Bas, adviseur rundvee bij DLV Advies. "Dat geldt ook voor loonwerkers. Bij die groep vind je nagenoeg geen animo om in passende apparatuur te investeren. Maistelers hopen dat de overheid tijdig inziet dat deze maatregel netto geen milieuvoordeel oplevert. Die mening ben ik ook toegedaan. Slaagt dat niet, dan weet ik niet hoe het komt. Op droge zandgronden zal dan veel minder mais komen te staan, daarvan ben ik wel overtuigd. Breedwerpig of volvelds zaaien is een alternatief, maar ook uit verschillende onderzoeken blijkt steeds dat dit de opbrengst van mais niet ten goede komt."

 

Dit interview met Ap van der Bas verscheen in Nieuwe Oogst op 20 januari 2020.

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu