Meer peildata voor niet melkproducerende bedrijven

Publicatiedatum: 22-03-2017

Er komen meer peildata voor bedrijven met jongvee-opfok of vrouwelijk vleesvee in het fosfaatreductieplan. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris van Dam.

Meer peildata jongvee in fosfaatreductieplan

Voor de niet-melkproducerende bedrijven, zoals bedrijven met jongvee-opfok, bedrijven met zoogkoeien of ander vrouwelijk vleesvee, mag er naast de peildatum van 15 december 2016 ook gerekend worden met het gemiddeld aantal GVE’s in dezelfde maand in 2016. Bedrijven krijgen een boete voor teveel vee in de maanden april, juni, augustus, oktober en december 2017 als dat gemiddelde aantal GVE’s hoger is dan het aantal GVE’s op 15 december 2016 of het gemiddeld aantal GVE’s in dezelfde maand in 2016. Bedrijven mogen dus zelf kiezen of ze gaan voor de peildatum 15 december 2016 of voor de maandreferentie. RVO.nl zal bij de berekening van het aantal toegestane GVE’s uitgaan van de voor de ondernemer meest gunstige situatie. 

Maandreferenties geven reëler beeld

“Onder andere voor bedrijven die normaal gesproken in de zomer meer dieren houden is dit een grote verbetering van de regeling,” zo zegt Janneke Straver, specialist op het gebied van mestwetgeving bij DLV Advies. “15 december 2016 gaf voor deze bedrijven geen reëel beeld van het aantal dieren dat gedurende het jaar wordt gehouden. Door de toevoeging van maandreferenties in de regeling is de impact op deze bedrijven minder groot en kan er weer meer vastgehouden worden aan het normale jaarlijkse productieverloop.” 

Meer informatie fosfaatreductieplan

Voor meer informatie, neem contact op met Janneke Straver via 06 26 51 86 63 of j.straver@dlvadvies.nl of een van de andere specialisten op het gebied van mestwetgeving.
 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie