Mest duur betaald

Publicatiedatum: 20-01-2016

Mestafzetkosten zijn 3 tot 4 euro per big en 6,7 tot 9 cent per kilo vlees. Winst is er voor de individuele varkenshouder vooral te behalen door minder mest te produceren. 

Mestafzet duurder dan mestverwerking

De kosten voor mestafzet lagen in 2015 duidelijk hoger dan in 2014. Jan Pijnenburg ziet in de markt een bandbreedte van zo’n zes euro per kuub, variërend van 17 tot 23 euro, met uitschieters van 25 euro per kuub. Daarmee liggen de prijzen van de reguliere afzet steeds vaker hoger dan de kosten voor mestverwerking, die gemiddeld rond 17 euro per ton liggen. Pijnenburg: “Mestverwerking lijkt dus tot de laagste afzetkosten te leiden, als is het absolute niveau veel hoger dan de verwachting was.” 

Mestafzetkosten tellen door

De hoge mestafzetkosten tellen behoorlijk door in de kostprijs van varkensvlees en biggen. Uitgaande van een zeugenbedrijf met 28,6 afgeleverde big per zeug per jaar en een mestproductie van 5 kuub per zeugenplaats, met een variatie in mestafzetkosten van 17 tot 23 euro betekent dit 2,97 tot 4,02 euro in de kostprijs van een big. 
Ook bij vleesvarkens tellen de mestafzetkosten door: 6 tot 8,2 cent per kilo geproduceerd vlees. Uitgaande van een bedrijf met een mestproductie van een kuub per vleesvarkensplaats, drie ronden per jaar en een geslacht gewicht van 93 kilo. De mestafzetkosten blijven op deze manier een belangrijke oorzaak voor de kostprijsverschillen tussen de Nederlandse varkenshouders en haar buitenlandse concurrenten. 

Minder mest produceren

Individuele varkenshouders hebben niet veel invloed op de prijzen op de afzetmarkt. Wel kunnen ze zelf iets doen aan de hoeveelheid geproduceerde mest. Pijnenburg ziet op dit punt grote verschillen tussen bedrijven: “De mestproductie op vleesvarkensbedrijven varieert tussen 0,7 en 1,3 kuub per vleesvarkensplaats. Bij een afzetprijs van 20 euro per kuub is dat een verschil van 4,3 cent per kilo vlees. Hierbij is het belangrijk onderscheid te maken tussen droogvoer- en brijvoerbedrijven. Brij brengt automatisch een hogere mestproductie met zich mee. Bij een gemiddelde productie van 0,8 kuub per laats bij droogvoer en 1,1, kuub per plaats bij brijvoer en 20 euro per kuub afzetkosten is het kostprijsverschil 2,15 cent. Het verschil loopt op tot 2,47 cent bij afzetkosten van 23 euro per kuub. En belangrijk deel van het voerkostenvoordeel tussen droog- en brijvoerbedrijven – gemiddeld 4,5 cent per kilo geproduceerd vlees- wordt daarmee teniet gedaan.

Dit artikel is een samenvatting van het artikel ‘Mest duur betaald’ zoals verschenen in Varkens, januari 2016.

 

Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu
Monomestvergisting en WKK veelbelovende opties: rendement wel bedrijfsspecifiek
Doorboeren op een andere locatie
Varkenssector wordt substantieel kleiner en de gevolgen zijn divers
Ontdek recente innovaties tijdens verschillende demodagen
Komend voorjaar bepalend voor mestafvoerprijzen