Milieucontrole alle veebedrijven Brabant

Publicatiedatum: 03-11-2016

De omgevingsdienst Brabant Noord (OBDN) wil binnen drie jaar alle veehouderijen gaan controleren. Tijdens de controle komen onder andere het gebruik van luchtwassers, stoppersregelingen en de vergunningen aan bod. Dat maakte de omgevingsdienst recentelijk bekend tijdens een informatiebijeenkomst. 

Controle op vergunningen

De OBDN let specifiek op luchtwassers, dieseltanks, stoppersregelingen en de milieu- en natuurbeschermingsvergunningen. Voor de vergunningencontrole is het mogelijk dat de OBDN de veebezetting, de vloeren en het toepassen van beweiding inventariseert. Bedrijven met een recente vergunning zullen ook worden gecontroleerd op de toepassing van de Brabantse Zorgvuldige Veehouderij (BZV). Ook de aanwezigheid van asbest wordt geïnventariseerd. Als een bouwwerk in een slechte staat is, kan de gemeente al eerder dan het verbod in 2024 herstel verlangen. 

Dwangsommen bij handhaving

DLV Advies komt in de praktijk regelmatig tegen dat veehouders een vergunning hebben waar op aangegeven staat dat weidegang toegepast wordt, waar dit in de praktijk niet gebeurt. Als de koeien continu opgestald worden, kan de omgevingsdienst handhaven. Dit kan hoge dwangsommen tot gevolg hebben. Ook kunnen bedrijven op grond van vergunning gedwongen worden een traditionele vloer naar een emissiearme te upgraden als er geen beweiding meer wordt toegepast.

Pilot bij 9 gemeenten

De omgevingsdienst Brabant Noord heeft als werkgebied de gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Cuijk, Grave, Haaren, Landerd, Mill en Sint Hubert, Oss, ’s Hertogenbosch, Schijndel, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Uden, Veghel, Vught. Men start met de controles bij 9 gemeenten met relatief veel vee.

Problemen voorkomen 

Bij twijfels over de correctheid van uw vergunningen kunnen de specialisten van DLV Advies een vergunningenscan voor u doen. Zij controleren de verleende vergunningen waaronder de Natuurbeschermingwetvergunning en het feitelijk gebruik van bedrijf (dierbezetting, emissiearme systemen, type vloer en weidegang). Op basis van de bevindingen adviseren ze u. Neem voor meer informatie contact op met Jan de Groot via 06 83 90 54 20 of per mail.

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu