Mulchen en kruidenrijk gras zaaien in één werkgang

Publicatiedatum: 28-04-2021

Maurice Zandvliet liet vorige week zien dat het mogelijk is om in één werkgang te mulchen en kruidenrijk gras te zaaien. Op vijf percelen liet de loonwerker zijn maatgemaakte voorzetwoeler voor Geohöbel/APV 300 MI pneumatische zaaimachine het werk doen. Doordat de woeler, frees en zaaicombinatie aan elkaar gekoppeld kunnen worden, zijn alle bewerkingen in één werkgang uit te voeren.

Mulchen met een ondiep werkende strokenfrees gaat bodemverdichting en inklinking tegen. De mulchlaag vervangt (deels) de onkruidbestrijding en geeft voeding aan de bodem. Door aan de mulchmachine een zaaimachine te installeren, waarmee een combinatie van gras en vlinderbloemigen kan worden gezaaid, kan het kruidenrijk grasland direct worden ingezaaid in de mulchlaag. De tanden van de voorzetwoeler zijn hydraulisch in hoogte verstelbaar, waardoor op iedere gewenste diepte de grond belucht kan worden. De percelen die gebruikt zijn voor het mulchen in onderstaande video zijn van Friese veehouders vanuit de VEL, vereniging Eastermars Lânsdouwe.

Mulchen

Mulchen met een ondiep werkende frees zorgt voor een afdekkende laag op de grond die het bodemleven activeert en het daglicht uitsluit. Door ondiep te werken, blijft de grond onder de mulchlaag vochtig. In droge periodes houdt het mulchmateriaal vocht vast en geeft dit langzaam af aan de grond. In natte periodes zorgt de mulchlaag er juist voor dat de grond niet dichtslaat. Het grasmaaisel creëert de juiste omstandigheden voor bodemleven en bevordert daarmee de bodemstructuur en de bodemvruchtbaarheid. De waterdoorlaatbaarheid en het waterhoudend vermogen van de bodem verbeteren. Onkruidzaden worden door het gebrek aan daglicht geremd in hun groei of zelfs niet geactiveerd. Nieuw onkruidzaad dat bijvoorbeeld door de wind wordt aangedragen, valt op de ‘droge’ strooisellaag waar het slecht kan kiemen.

Naast de grote voordelen, zoals verbetering van waterinfiltratie en toename van het organische stofgehalte, zorgt niet-kerende grondbewerking ook voor lager dieselverbruik en minder arbeid bij grondbewerkingen.

Kruidenrijk grasland

Hoewel kruiden zich langzamer ontwikkelen dan gras, kunnen ze bij gelijktijdige inzaai de concurrentie goed aan met het gras. Kruiden in het grasland dragen bij aan een stabielere ruwvoerproductie in de zomer en stimuleren de ondergrondse biodiversiteit. Kruiden, met name chichorei, hebben een veel diepere beworteling dan gras en zijn beter bestand tegen een droge periode. Het bodemleven zal door de verscheidenheid aan worteldieptes toenemen. De kruiden kunnen met hun wortels en met de aanwezigheid van de wormen de kracht en de capaciteit van de bodem vergroten en daardoor de bodemvruchtbaarheid verbeteren. Verder hebben kruiden betere en andere voederwaarden, een hogere opbrengst per hectare, verhogen ze de smakelijkheid van ruwvoer en zorgen voor een betere opname van mineralen door de dieren en de planten.


 
Foarûtbuorkje: mear mei minder

Deze kennis word je aangeboden vanuit het project Foarûtbuorkje: mear mei minder. In het project begeleiden DLV Advies en Van Hall Larenstein Friese veehouders bij de onderwerpen bemesting, bodem, (voeder)teelt, voeding en KringloopWijzer. In de studiegroep worden actuele thema’s gekoppeld aan bedrijfseigen cijfers en individuele coaching. Doel van het project is veehouders door kennisdeling te stimuleren om andere werkprocessen, technieken en denkwijzen door te voeren op het eigen bedrijf. 

Het project is mede mogelijk gemaakt door steun van de provincie Friesland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie