Nieuwbouw niet alleen voor verplaatsers

Publicatiedatum: 27-07-2017

De in 1975 gebouwde melkveestal van de familie Pelleboer was voor de begrippen van die tijd behoorlijk ruim gebouwd. Toch dacht de familie in 2010 aan uitbreiding van deze stal om met meer ruimte meer melkkoeien te kunnen houden. Tonny van Schaik, adviseur bouw rundvee bij DLV Advies, stelde voor om nieuw te gaan bouwen. Pelleboer: “Ik dacht dat nieuwbouw alleen voor verplaatsers interessant was. Maar Tonny liet ons zien dat het voor ons ook niet zo’n gek idee was.”

Tonny: “Een stukje aan een bestaande stal bouwen is vaak veel ingrijpender dan complete nieuwbouw. Je hebt te maken met twee verschillende stalsystemen die op elkaar moeten aansluiten. Hierbij blijf je altijd de nadelen van de oude stal ondervinden. Tenzij je hier ook mee aan de slag gaat. Maar dan is nieuwbouw, hoe je het ook wendt of keert, toch interessanter.”
De bleek na uitgebreide berekeningen en een goed onderbouwd bedrijfsplan ook voor de familie Pelleboer zo te zijn. Zij lieten Tonny een nieuwe stal ontwerpen voor circa 175 melkkoeien.

Nieuwsgierig hoe deze stal eruit is komen te zien? De familie Pelleboer en Tonny vertellen via onderstaande link hun verhaal.

LEES VERDER

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie