Nieuwe toekomst door warme sanering en staldering

Publicatiedatum: 24-09-2021

Door de warme sanering van de varkenssector verdwenen er behoorlijk wat bedrijven van het toneel. Ook voormalig varkenshouder Hans van Els uit Gemert deed mee aan de Srv-regeling. Onder begeleiding van Marco Hol, die vanuit DLV Advies veel ondernemers hierin heeft ondersteund, werd zijn aanvraag goedgekeurd.

 

Na het beëindigen van zijn bedrijfsactiviteiten, werden afgelopen voorjaar zijn stallen gesloopt. Bedrijven die gelegen liggen in bepaalde regio’s van de provincie Noord-Brabant en meededen met de Srv, mogen ook stalderen. Daarom nam Daisy Hurkmans, adviseur Vastgoed bij DLV Advies en deskundige in de verhandeling van sloopmeters, contact op met de varkenshouder.

Geurcirkel

“We waren al een aantal jaren in gesprek met de gemeente Gemert-Bakel, die er bij gebaat is dat wij zouden stoppen. De geurcirkel van ons bedrijf viel namelijk deels over het nabijgelegen bedrijventerrein Smartpark. De saneringsregeling was voor ons allebei een mogelijkheid om verder te gaan", vertelt Hans. “Door onze bedrijfsactiviteiten te beëindigen, kon de gemeente verder met de ontwikkeling van het Smartpark. Met hulp van Marco Hol, die wij overigens al jaren kennen, werd de aanvraag goedgekeurd.” “Dan is het traject nog niet afgerond”, vult Marco Hans aan. “Om tot een optimaal resultaat te komen, zijn er nog volop mogelijkheden. Het contact met mijn collega Daisy was dan ook een logische volgende stap.”

Vraag en aanbod

“Op een gegeven moment werden we dan ook gebeld door haar met de vraag of wij de beschikbare stalderingsmeters wilden verkopen.” “En dat biedt kansen“, licht Daisy toe. “Stalderen wil zeggen dat deelnemers aan de warme sanering hun gesloopte vierkante meters bebouwd oppervlak, mogen aanbieden bij ondernemers die willen uitbreiden. Vanzelfsprekend is het aanbod aan stalderingsmeters groter dan de vraag, wat een prijsdruk tot gevolg heeft gehad. Echter is deze prijsdruk wel gunstig voor groeiende ondernemers en wellicht aanleiding om een stal-uitbreiding aan te vragen. Dit biedt kansen voor zowel de stopper als de blijver. Al is natuurlijk elke situatie anders en blijft het maatwerk.” Hans: “Dat de prijzen een stuk lager liggen dan vroeger, dat is wel gebleken. Logisch ook, er wordt immers meer gesloopt dan gebouwd. Toch zijn we er snel, met een in de omgeving liggende partij, uitgekomen die tweederde van onze meters heeft gekocht. Het soepele verloop van dit traject is mede dankzij Daisy. Haar toewijding en enthousiasme is aanstekelijk. Wij werden in deze onderhandeling, en ook met de aanvraag naar de provincie, volledig door haar ontzorgd.”  

Ontboeren, lust of last?

Hans, inmiddels 57 jaar, startte op zijn negentiende een maatschap met zijn vader. We kunnen dus zeggen dat het ‘boeren’ in de genen van de voormalige varkenshouder zit. Op mijn vraag of hij het ondernemen niet mist, is hij duidelijk. “Het verzorgen van varkens heb ik altijd met veel plezier gedaan. Gekeken naar de omstreden wet- en regelgeving, milieu, dierwelzijn en alle perikelen rondom de agrarische sector, kan ik volmondig zeggen dat ik blij ben dat ik hiervan af ben. Het niet meer deelnemen aan de, van oudsher mede door DLV Advies georganiseerde, studiegroepen is wel een gemis. Altijd mooi om te zien hoe andere varkenshouders het deden om vervolgens met elkaar in gesprek te gaan. Ik geniet van de zondagen vrij en dat de druk van de ketel is. De sloop afgelopen voorjaar ging sneller dan verwacht. Binnen een maand was alles plat, en dat blijft even slikken. In de zomer hebben we het druk genoeg gehad met puin ruimen maar nu gaan we de winter in. Of de overgang van een 70-urige werkweek naar de rust die we nu hebben dan ook nog bevalt, dat zal je me volgend jaar moeten vragen”, aldus Hans.

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor uw bedrijf? Onze adviseurs helpen u er graag verder bij. 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie