Omschakelen in stappen

Publicatiedatum: 16-02-2017

Inspireren en geïnspireerd worden, dat is gelukt tijdens de Triodos   Bank inspiratiebijeenkomst ‘Omschakelen met melkvee’ in Zeist. Tijdens de bijeenkomst waren er 35 omschakelende melkveehouders aanwezig. De meeste ondernemers hadden de grond al aangemeld als biologisch, maar met de koeien waren zij nog niet zover.

Goede perspectieven

De perspectieven van de afzet van biologische melk in de markt zijn goed, benoemde Herman Nieuwe Weme van Eko Holland. Eko Holland is een coöperatie van ruim 180 biologische melkveehouders verspreid over heel Nederland. De melk, die gezamenlijk wordt geproduceerd, wordt door een tiental verwerkers verwerkt tot biologische zuivel.

Het huidige beeld is dat er groei  en markt is. Dit jaar worden er veel nieuwe biologische bedrijven toegelaten. Het perspectief om naar biologisch om te schakelen is gunstig. Niet alleen in Nederland groeit de biologische afzetmarkt hard, maar dat is ook de ontwikkeling in onder andere Denemarken en Duitsland. 

Melkproductie per koe

Omschakelaars werden uitgedaagd over hoe zij dachten over de melkproductie per koe en of die melkproductie ook gehandhaafd kon blijven als ze om zouden schakelen. Daar werd verschillend over gedacht. Edith Finke, adviseur rundvee met specialisme biologisch: “Hoe de ondernemer hierover denkt zal per bedrijf verschillend zijn. Het hangt af van het ras van de koe en van wat ze doen met het voer. De ruwvoerkwaliteit blijft super belangrijk voor de melkgift. De vraag is hoeveel krachtvoer wil een biologische boer gaan voeren aan de koeien.”

Edith Finke gaf een toelichting wat omschakelaars tegenkomen bij het omschakelen. Weten de ondernemers wat ze aan het doen zijn, wat zij moeten doen en hoe zij kennis op kunnen doen. Edith: “Als DLV Advies organiseren wij al jaren studiegroepen voor biologische melkveehouders. In die groepen zien we dat de ondernemers de verdieping opzoeken met andere ondernemers. Praktijkkennis delen en daarover doorpraten. Dat geeft inzichten en ideeën waarmee de melkveehouder op en in het bedrijf mee aan de slag kan.” 

Mogelijkheden voor de biologische ondernemer

Bij de BIOvak in januari hebben Kees Water van Ekopart en Edith Finke van DLV Advies een workshop gegeven voor omschakelende melkveehouders. Kees belichtte daar de verschillen: hoe kan een bedrijf zich nu het beste ontwikkelen als hij om wil schakelen? Gaat hij hetzelfde doen als een gangbare melkveehouder? Ga je meer grond houden? Of kies je voor het houden van minder koeien en ga je een samenwerking met een akkerbouwer aan? Dat is voor ieder bedrijf verschillend. Tijdens de bijeenkomst van Triodos Bank werden de twee inhoudsdeskundigen regelmatig betrokken bij de discussievragen over de onderwerpen van ontwikkeling. Edith gaf de melkveehouders concreet de tip: “Kijk naar de eigen mogelijkheden. Hoe wil je als biologische melkveehouder gaan werken en wat past er bij jou en wat is er dan mogelijk”. 

Waar het gaat om grond, melken en mest, komt ook het fosfaatreductieplan om de hoek kijken. Ook biologische melkveehouders moeten mee in fosfaatreductie. Om te berekenen wat dat voor een onderneming betekent is er een fosfaatreductieprogramma waarin je direct uit kunt rekenen wat er in het bedrijf moet gebeuren. Klik hier voor de tool van het fosfaatreductieprogramma.

Groen Fonds

Frank van Dommelen, relatiemanager Triodos Bank: “Als bank zijn wij continue aan het vernieuwen en aan het kijken wat onze klanten nodig hebben. Triodos Bank is een bank die gericht is op de biologische ondernemers, bij hen willen we ook in beeld zijn. We gaan graag met deze ondernemers in gesprek over wat we voor hen kunnen betekenen en wat zij daarin van ons mogen verwachten. Als bank hebben wij onder andere een Groenfonds ter beschikking voor biologische melkveehouders. Dit is niet bedoeld voor het omschakelen of voor aanpassingen in de bedrijfsvoering om biologisch te gaan werken. Maar het is gericht op alle materialistische investeringen voor de bedrijfsvoering. In dit Groenfonds wordt een rente gehanteerd die 0,5 % lager ligt dan de reguliere rente.” 

Meer informatie

Wilt u meer weten over omschakelen naar biologische melkveehouderij? Neem dan contact op met Edith Finke via 0626 51 87 04 of e.finke@dlvadvies.nl 
 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie