Nieuwsarchief
Onafhankelijke rendementsberekening voor investering in windmolens
Agrarische ondernemers die overwegen om een windmolen te plaatsen, kunnen nu bij DLV Advies terecht voor een onafhankelijke rendementsberekening. “Voor zonnepanelen hadden we dat al langer; nu is dit programma ook beschikbaar voor kleinschalige windmolens”, zegt windmolenspecialist Erik de Jonge, projectleider Energie bij DLV Advies.
Vooral de vraag naar advisering rond zonnepanelen is enorm toegenomen, zegt hij. “Die werkzaamheden zijn inmiddels meer dan verdubbeld sinds begin dit jaar de gekte op de energiemarkt losbarstte.” Ondernemers die overwegen om te investeren in een installatie voor zonnepanelen, kunnen bij Erik terecht voor een rendementsberekening. Het programma rekent op maat door hoeveel panelen het bedrijf nodig heeft, hoe hoog de elektriciteitsopbrengst is, welke investeringen ermee gemoeid zijn en wat de terugverdientijd is. Na deze eerste stap kan de rest van het adviestraject eventueel verder vervolgd worden.
Interesse in windmolens groeit
Naast zonnepanelen neemt de laatste tijd ook de interesse in kleine windmolens toe, ervaart hij. “Zonnepanelen leveren natuurlijk vooral elektriciteit op in de zomer. Mensen die al zonnepanelen hebben, overwegen nu om er een kleine windmolen bij te zetten voor de energievoorziening in de winter.”
Uitbreiden in aantal zonnepanelen is vaak ook niet handig, omdat de kleinverbruikersaansluiting van maximaal 3 keer 80 ampère dan niet meer voldoet. Als ondernemer moet je dan naar een grootverbruikersaansluiting van 3 keer 160 ampère, legt Erik uit. “Op dit moment kun je je stroom dan ook vaak niet meer kwijt op het net. En zo’n zware aansluiting is voor een melkveebedrijf sowieso meestal niet nodig. En bovendien kun je dan geen stroom meer salderen; met een kleinverbruikersaansluiting kan dat wel.”
Types molens
Er zijn diverse types kleine windmolens op de Nederlandse markt, met een ashoogte variërend van 15 tot 30 meter. Daar steken de wieken dan nog bovenuit. De windmolens hebben ook niet allemaal dezelfde opbrengstcapaciteit. Erik: “Over het algemeen geldt dat hoe hoger de windmolen is, hoe hoger het energieleverend vermogen is. Het is echter een bedrijfsafhankelijke keuze welke opbrengstcapaciteit het meest optimaal is.” Net als voor zonnepanelen kan nu ook voor windmolens worden doorgerekend welk type het best past op het agrarische bedrijf. “Dat hangt ook af van wat de ondernemer wil: wil hij bijvoorbeeld de helft van de elektriciteit opwekken via zonnestroom en de helft via wind? Of alleen windstroom? Daarover kunnen wij onafhankelijk adviseren”, zegt Erik. “Wij hoeven de molens immers niet te verkopen.”
Terugverdientijd
Elektriciteit kostte vorig jaar gemiddeld nog geen 20 cent per kWh; tegenwoordig ligt de kale stroomprijs gemiddeld op ruim 35 cent. Je zou denken dat een investering in windmolens of zonnepanelen bij de huidige energieprijzen in een mum van tijd is terugverdiend. Maar dat ligt genuanceerder, stelt de windmolenspecialist. “Ten eerste weet je niet hoe lang de energieprijzen zo hoog blijven als nu. We verwachten wel dat ze nog een tijd lang hoog blijven, omdat energiebedrijven ook nog steeds geen contracten willen afsluiten met vaste tarieven. Dat gaat allemaal op basis van de APX; de dagmarkt voor energie. Maar eerlijk gezegd is de energiemarkt nu heel moeilijk te voorspellen.”
Aanschafkosten
Daarnaast zijn ook de aanschafkosten van windmolens sinds vorig jaar sterk opgelopen, zegt hij. “Het kost ook veel energie om een windmolen te produceren, en net als overal zijn ook bij windmolens de kosten voor de bouwmaterialen flink gestegen.” Een onafhankelijke rendementsberekening is kortom zeer waardevol voor iedereen die overweegt om een windmolen aan te schaffen.
Subsidiecalculator zonnepanelen
Bent u van plan om te investeren in duurzame energieproductie met zonnepanelen en wilt u meer weten over de mogelijkheden en/of beschikbare subsidies? Vul dan onze Subsidiecalculator geheel vrijblijvend in en zie gelijk welke subsidieregeling eventueel voor u van toepassing kan zijn.
Zonnepanelen en subsidiecalculator
Meer weten?
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u weten of een rendementsberekening voor een windmolen voor u interessant kan zijn? Neem dan vrijblijvend contact op met Erik de Jonge of één van onze andere adviseurs. Zij helpen graag om de antwoorden op uw vragen helder te krijgen.