Ontdek recente innovaties tijdens verschillende demodagen

Publicatiedatum: 16-10-2024

In de week van 11 tot en met 15 november, tijdens de Nationale Klimaatweek, kun je deelnemen aan een reeks demo’s waarin praktische, integrale en innovatieve maatregelen op het gebied van duurzame landbouw worden getoond.

Deze demonstraties bieden een mooie kans om kennis op te doen en ervaringen te delen over onderwerpen zoals regeneratieve teelt, monomestvergisting, koolstofvastlegging, agroforestry en het verlagen van je carbon footprint.

Regeneratieve teelt 

Op maandag 11 november van 10:00 uur tot 13:00 uur opent Verhoeven Gewasverzorging haar deuren in Erp voor een demonstratie over regeneratieve teelt. Marcel Verhoeven zal samen met Niels Versluijs van McCain en experts van BodemUP uitleg geven over de voordelen van regeneratieve teelt en de praktische toepassingen ervan. Na de theorie volgt een veldbezoek en voor de liefhebbers is er een lunch.

Monomestvergisting

Diezelfde dag van 13:30 uur tot 16:00 uur nodigt Frank van Genugten belangstellenden uit in Sint-Oedenrode om meer te leren over zijn monomestvergister en de productie van groen gas. Naast gas produceert Frank verschillende meststromen en kunstmestvervangers. Deze mestromen kunnen in de toekomst door akkerbouwers gebruikt worden als alternatief voor kunstmest. Daarnaast biedt de bijeenkomst inzicht in de productie van biobased producten en de rol van stikstofstrippen in duurzame landbouw.

Koolstofvastlegging in de tuinbouw

Op dinsdag 12 november van 10:00 uur tot 12:00 uur vindt er een demonstratie plaats bij Compliment BV in Volkel, waar Jolanda Nooijen spreekt over duurzaam geproduceerd voedsel en de toekomst van koolstofvastlegging in de tuinbouw. Een afnemer zal dieper ingaan op de huidige vraag en trends rondom de carbon footprint.

Agroforestry 

Op 12 november van 13:30 tot 16:00 uur kun je al je vragen stellen over Agroforestry. John Heesakkers van de Janmiekeshoeve in Mariahout deelt dan zijn praktijkervaringen over de omschakeling naar Agroforestry. Ook Sjef van Dongen van Agroforestrysupplies Fruitzforlife is hierbij aanwezig. Als adviseur ondersteunt hij boeren bij het ontwerpen en realiseren van Agroforestry en biedt een totaalaanpak van ontwerp tot realisatie en verwaarding.

Monomestvergisting

Op 13 november van 13:30 uur tot 16:00 uur organiseert de familie Van Poppel een bijeenkomst in Molenschot om te laten zien hoe monomestvergisting bijdraagt aan de CO2-footprint van melk en het vergroten van de bodemkwaliteit door toepassing van de meststromen uit de vergister.

Broeikasgasemissies in de korte keten

De week sluit af met een demonstratie bij Qarc Zuivel in Bladel op 15 november van 10:00 uur tot 12:00 uur. Leonie van Zuilichem geeft een rondleiding op het melkveebedrijf inclusief verzuiveling op het erf en gaat in op de broeikasgasemissies in de korte keten en welke mogelijkheden er zijn om deze te reduceren.

Aanmelden

We zien je graag tijdens één van deze demo’s. Voor meer informatie en aanmelding kijk je op www.zlto.nl/cfd.

Mede mogelijk gemaakt door

Het project is mede mogelijk door steun van de provincie Noord-Brabant, ZLTO en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu
Monomestvergisting en WKK veelbelovende opties: rendement wel bedrijfsspecifiek
Doorboeren op een andere locatie
Varkenssector wordt substantieel kleiner en de gevolgen zijn divers
Komend voorjaar bepalend voor mestafvoerprijzen
Nieuwe Lbv voor kleinere sectoren opent 18 november
Terugkijken webinar: kennissessie sensoren, datasystemen en protocollen
Interesse in een laadpaal? De Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur (SPRILA) is nu open