Onzekerheid houdt handel in fosfaatrechten op

Publicatiedatum: 08-01-2018

De handel in fosfaatrechten wordt getypeerd door de afwachtende houding die kopers en verkopers innemen. Redenen zijn dat de definitieve beschikking over het aantal rechten per melkveebedrijf nog binnen moet komen, de melkprijs daalt en de dreiging van een standstill bij FrieslandCampina. Niek Groot Wassink, adviseur rundvee bij DLV Advies, deelt zijn visie met Nieuwe Oogst.

Beschikking

Voor 15 januari krijgen melkveehouders de beschikking in de brievenbus over hoeveel fosfaatrechten zij daadwerkelijk krijgen toebedeeld. De exacte verrekening van de 10 procent afroming van een overdracht wordt dan naar verwachting ook duidelijk. Bij duidelijkheid over de beschikking is opnieuw een stukje onzekerheid weggenomen. Het is namelijk een optelsom van onzekerheden die potentiële kopers en verkopers afwachtend maken.

De beschikking mag dan binnenkort duidelijk zijn, dat is niet de enige reden dat de handel nog niet echt loskomt. De dreiging van dalende melkprijzen en een mogelijke standstill bij zuivelcoöperatie FrieslandCampina maken melkveehouders ook afwachtend. Niet onlogisch en in veel gevallen zelfs terecht, stelt Niek Groot Wassink.

Onzekerheid

"Melkveehouders hebben al ruim twee jaar met veel onzekerheid te maken. Dat maakt hun voorzichtig. Daarnaast is het zaak om de liquiditeiten goed te managen", verklaart Groot Wassink.

"2017 was eindelijk weer eens een goed jaar, maar door een dalende melkprijs komt er de komende maanden waarschijnlijk minder geld binnen. Een goed jaar kan ook betekenen dat er belasting moet worden betaald. Wij adviseren onze klanten daarom ook ten zeerste om de geldstromen en de impact die een aankoop van fosfaatrechten daarop heeft, goed in beeld te brengen voor hun bedrijf."

Aflossingstermijn

Op 20 december vorig jaar kwam minister Carola Schouten (Landbouw) met haar brief aan de Tweede Kamer. Hierin verkondigde zij dat aangekochte fosfaatrechten de komende jaren fiscaal kunnen worden afgeschreven. In tien jaar voor wie dit jaar zaken doet. Dat betekent niet een-op-een dat de aflossing ook die termijn meekrijgt.

Volgens Groot Wassink hanteren banken tot op dit moment nog steeds de termijn van vijf jaar. "Het zou mij niet verbazen dat dit nog verandert en dat de banken maatwerk hierin gaan bieden."

Verplichte afroming

Bij de handel in fosfaatrechten, nu nog via optiecontracten, wordt een contract opgesteld met daarop het netto te ontvangen aantal kilo's voor de kopende partij. De verkopende partij moet dit leveren voor de afgesproken prijs, plus 10 procent rechten die bij een transactie worden afgeroomd. Dit betekent dat een melkveehouder die tekent voor de verkoop van negenhonderd fosfaatrechten, in werkelijkheid duizend rechten moet leveren.

De laatste honderd rechten (10 procent) worden door RVO afgeroomd. Deze gaan in een grote 'pot', waarvan later wordt bepaald hoe daarmee wordt omgegaan.

Voor meer informatie over fosfaatrechten neemt u contact op met onderstaande contactpersonen of lees meer in het dossier over fosfaatrechten.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie