Opfok over de grens nog beperkt

Publicatiedatum: 14-11-2017

Jongveeopfok over de grens gebeurt niet massaal. Vic Boeren: “Het is een optie voor enkelen. De meeste bedrijven die jongvee in het buitenland opfokken, doen dat via bekenden vlak over de grens in België of Duitsland. Geografisch op korte afstand is praktisch, je kunt de opfok beter in de gaten houden.”

Vanwege diergezondheidseisen zijn er slechts beperkte mogelijkheden voor buitenlandse jongveeopfok. Vee wordt dan immers geëxporteerd en geïmporteerd. Dit is financieel alleen interessant bij grote dieraantallen om onder andere het transport rendabeler te maken. Het risico op ziekteoverdracht is ook nog eens groter.

Om deze redenen kiezen veel boeren toch voor opfok in de buurt. Door de stoppersregeling biedt dat in 2018 wat meer mogelijkheden.

Volgens Boeren is opfok in landen zoals Tsjechië alleen een optie als je grotere aantallen dieren kunt opfokken afkomstig van meerdere Nederlandse bedrijven. “Dat vraagt een behoorlijke organisatie in logistiek, in transport en in het voldoen aan de eisen qua diergezondheid. Belangrijk is ook om de opfok in eigen beheer te houden met een Nederlandse bedrijfsleider. Dan borg je dat afspraken worden gekomen.”

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu