PAS nog niet van de baan

Publicatiedatum: 20-05-2017

Er is al lange tijd onzekerheid rondom de PAS. Milieugroepen hebben een rechtszaak aangespannen omdat zij van mening zijn dat de PAS onvoldoende onderbouwd is en in strijd met Europese regels. Uit een tussenuitspraak van de Raad van State blijkt nu dat de PAS in ieder geval tot 1 juli 2018 blijft gelden. Tot die tijd kunnen er dus nieuwe vergunningen Wet natuurbescherming worden afgegeven. De dieraantallen die tot deze datum worden vergund, blijven rechtsgeldig ook als daarna zou blijken dat de PAS onrechtmatig is. 

Nog geen vergunning Wet natuurbescherming?

“Voor ondernemers die nog geen vergunning Wet natuurbescherming hebben is het raadzaam deze zo snel mogelijk vast te leggen,” aldus Jan de Groot, specialist vergunningen bij DLV Advies. “Voor nu geldt het hoogste aantal dieren tussen 2012 en 2014, als er geen ontwikkelruimte wordt gevraagd. Mocht de PAS de eindstreep niet halen, dan geldt daarna mogelijk 2004 of eerder als referentie.” Ook als er een melding is gedaan is het raadzaam om te bekijken of een vergunning verleend kan worden. Jan de Groot: “Als de PAS inderdaad in strijd met de Europese wetgeving blijkt te zijn, is de kans groot dat gedane meldingen vervallen. Alleen een vergunning blijft dan rechtsgeldig.”

Onzekerheid blijft bij lopende PAS-aanvragen 

“Voor ondernemers die te maken hebben met een bezwaar op hun vergunningsaanvraag geeft deze uitspraak geen duidelijkheid. Het heeft geen gevolgen voor de lopende vergunningaanvragen of verleende vergunningen waartegen geen beroep wordt ingesteld.”

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie