Project eiwitrijke voedselproductie

Publicatiedatum: 27-10-2017

Sinds kort is DLV Advies bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden voor het opstarten van een innovatieve proeftuin voor de productie van eiwitrijkvoedsel. Inmiddels wordt het belang hiervan meer en meer onderkend en zien we een groeiende vraag naar voedsel dat hier aan voldoet. Dat betekent kijken naar nieuwe en andere gewassen, een andere manier van telen en bewaren en een andere manier van distribueren. Dit vraagt om een volledige andere inrichting van de keten. Met name in de zorg en voor specifieke doelgroepen zien we een groeiende vraag. Om aan deze groeiende vraag te kunnen voldoen en om er voor te zorgen dat deze distributieketen efficiënt en effectief wordt ingericht wil DLV Advies een proefproject starten met het telen, bewaren en distribueren van dit voedsel. 

Waarom is dit zo vernieuwend en belangrijk?

Eiwitten behoren tot de zogenaamde macronutriënten. Ons lichaam heeft deze stof in vrij grote hoeveelheden nodig om te kunnen bewegen en groeien en voor het laten functioneren van onze organen. Ook voor het herstel bij ziekten speelt de toediening van eiwitten een belangrijke rol. Zo zorgt een hogere eiwitopname voor de bouw van spiermassa en meer vetverbranding. Zeker voor mensen die langdurig ziek zijn of thuis komen na een ziekenhuisopname zijn dit twee belangrijke zaken die het herstel en de gezondheid versneld kunnen verhogen.

Op dit moment denken veel mensen bij eiwitrijk voedsel direct aan het eten van veel eieren. Dit klopt, alleen levert dit weinig diversiteit op en maakt het ons afhankelijk van een bepaald product en dus ook van een bepaalde sector. Maar niet alleen eieren zijn eiwitrijk. Inmiddels is er een lange lijst met producten waar eiwitten in opgenomen zijn gepubliceerd. Naast eieren zijn dat diverse vlees- en vissoorten. Deze zijn echter niet in alle gevallen duurzaam. Ook diverse bonen, granen, noten & zaden bevatten veel eiwitten, alleen geldt hier dat ze (nog) niet altijd geschikt zijn om in Nederland te worden verbouwd en/of duurzaam kunnen worden geteeld. Het aantal groenten en de alternatieven met veel eiwit zijn dus beperkt en leveren nog veel onbekendheid op ten aanzien van de teelt, bewaring en distributie. 

Daarom is Erwin Kenter, namens DLV Advies, samen met een groot Academisch Ziekenhuis, een voedseldistributeur, een hogeschool en kleinschalige landbouwer een project gestart. Erwin Kenter: “We hopen dat we in de komende maanden de eerste overeenkomsten kunnen sluiten met telers, distrubiteurs en retailers.  Tot die tijd willen we graag interesse, ideeën en ervaringen verzamelen die betrekking hebben op het onderwerp ‘Eiwitrijke voedselproductie’.”

Interesse, ideeën en ervaringen kunnen kenbaar gemaakt worden bij Erwin Kenter, projectaccountmanager van DLV Advies. 

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu