Rekenmodel voor mestbewerking

Publicatiedatum: 01-02-2017

DLV Advies ontwikkelde een rekenmodel dat snel antwoord geeft op de vraag of mestbewerking interessant is en ook voor welk type de ondernemer dan het beste kan kiezen. Harm Wientjes, projectmanager bij DLV Advies, lichtte het belang van het model toe aan Nieuwe Oogst.

Harm: "We krijgen steeds vaker vragen over de hoogte van de kosten van de mestafzet. Niet alleen van varkenshouders. Ook steeds meer melkveehouders en kalverhouders worstelen daarmee. Hun vraag is of er geen alternatieven zijn. Nou, die zijn er wel degelijk, maar wat interessant is hangt nauw samen met je eigen bedrijf. Er is geen bedrijf hetzelfde. Dieraantallen, diersoorten en grondsoorten verschillen maar het maak ook uit of een ondernemer kiest voor stikstof- of fosfaatverrekening, meedoet aan de BEP, BEX of Koeien & Kansen. Dat heeft allemaal invloed."

Kantelpunt voor mestbewerking

De mestboekhouding vormt het uitgangspunt voor de berekening. Op basis van de gegevens uit het de mestboekhouding maakt het rekenmodel in een half uur een analyse. "En dan maakt het niet uit of wij die boekhouding hebben opgesteld of iemand anders", aldus Harm Wientjes.

Hij vervolgt: "Elke techniek heeft zijn eigen kantelpunt of mest bewerken interessant is. Mest scheiden kan al interessant zijn vanaf 500 kuub, terwijl mest strippen en kraken in beeld komt vanaf 1.500 kuub overschot. Naast de techniek is de bedrijfssituatie bepalend: loop je vast met de stikstof of met het fosfaat?"

Inzicht in mogelijkheden

Het rekenmodel geeft vooral veel inzicht. Concreet wat je kunt doen om te besparen op afzetkosten, en tips om de kuubs die moeten worden afgezet te beperken. Varkenshouders en kalverhouders vragen om dit inzicht. Maar op dit moment komen de vragen met name van melkveehouders die meedoen aan de Jumpstart van FrieslandCampina. Zij willen de alternatieven in kaart gebracht hebben en willen weten wat de gevolgen van deelname aan Jumpstart zijn op de bewerkingsopties.

Advies mestbewerking

Het advies van Harm aan de veehouders: "Mestbewerking is vooral nog een zoektocht. Probeer je eigen bedrijfssituatie en die in je omgeving scherp in beeld te krijgen. En vervolgens wat de mogelijkheden van verschillende typen mestbewerking zijn. Pas daarna kun je een gefundeerde keuze maken."

Meer informatie

Voor meer informatie over de mogelijkheden van mestbewerking op het eigen bedrijf neem contact op met Harm Wientjes (rundvee) 06 20 39 82 71 of Jan Pijnenburg (varkens) 06 26 54 87 88.

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu