Rendement in leegstaande gebouwen

Publicatiedatum: 20-04-2018

Als bedrijfsgebouwen leeg komen te staan wordt al snel gesproken over verpaupering en verval.
Maar er zijn voldoende mogelijkheden om leegkomende agrarische gebouwen op een andere, al dan niet agrarische, manier opnieuw te gelde te maken. 

Nieuwe functie voor de gebouwen

Agrarische gebouwen zijn vaak voor vele doeleinden geschikt te maken. Van een andere diersoort bijvoorbeeld de veel gekozen paardenstalling, of helemaal iets nieuws zoals insecten tot opslag, verhuur of caravanstalling. Echter, zonder de juiste vergunning is het niet-agrarische gebruik van  een agrarisch gebouw illegaal. Een herbestemmingsprocedure is noodzakelijk bij een ander gebruik van uw gebouwen. 

Slopen met ruimte voor ruimte

Naast rendement uit een nieuwe functie van bestaande gebouwen kan er ook rendement behaald worden door sloop. De woningmarkt trekt weer aan. Gebruik maken van de rood voor rood regeling wordt daardoor in veel gebieden weer interessant. De mogelijkheden verschillen van situatie tot situatie. DLV Advies kan u informeren over de mogelijkheden en kansen op uw locatie. 

Risico’s van leegstand 

Het langdurig leeg laten van gebouwen brengt risico’s met zich mee, zeker wanneer ze asbest bevatten. Ook zijn ze een ideale leefomgeving voor beschermde diersoorten zoals uilen en vleermuizen. Wanneer deze of andere beschermde soorten in uw gebouw leven kan het vanuit de Wet natuurbescherming verplicht worden nader onderzoek te doen. Het kan zelfs worden verboden de gebouwen te verbouwen of slopen als er geen maatregelen worden genomen.

Weet waar uw kansen liggen 

Voor alle opties geldt dat er veel factoren een rol spelen. Uw eigen wensen, financiële situatie, fiscale gevolgen, subsidiemogelijkheden, mogelijkheden van het gebouw etc. Adviseurs van DLV Advies helpen u graag bij het maken het verkennen van de mogelijkheden voor uw gebouwen en het uitvoeren van de benodigde stappen om tot de gewenste situatie te komen.     

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu