Rondje mestverwerkingstechnieken

Publicatiedatum: 29-05-2017

De kosten voor mestafzet maken een fors deel uit van de kostprijs en de verwachting is dat de afzetkosten ook in de toekomst hoog zullen blijven. Zelf de mest verwerken op het eigen bedrijf biedt een alternatief. De technieken ontwikkelen steeds verder en ook komen er meer subsidies beschikbaar.

Om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden van verwerkingstechnieken organiseert DLV Advies op woensdag 21 juni een ‘Boer on tour’ over mestverwerking op bedrijfsniveau voor rundveehouders én varkenshouders in Oost-Nederland.

Programma 


10.00 uur Ontvangt met koffie en thee
10.15 uur Start mini-symposium met de onderwerpen:

  • Opening door Jan Pijnenburg (DLV Advies).
  • Praktische ervaringen mestverwerking door Arjan Prinsen (Groot Zevert mestverwerking).
  • Vergunningen door DLV Advies 
  • Mineralenstroom binnen het bedrijf.

11.15 uur Bekijken verschillende mestverwerkingstechnieken: diverse voorscheiders, biologische zuivering, verdampingstechniek en het loosbaar maken van water uit de mest.
16.00 uur Afsluiting

Locatie: Deventer Kunstweg 2a, 7156NW Beltrum

Mestverwerkingstechnieken

De dag start op de locatie van Groot Zevert in Beltrum met een mini-symposium over de mogelijkheden van mestverwerking, de vergunningen, behouden van mineralen én de ervaring van Arjan Prinsen die als gastheer zelf actief is met allerlei technieken.

Daarnaast bekijken we op twee andere locaties in de omgeving verschillende verwerkingstechnieken. Dit zijn verwerkingstechnieken die  zowel rundvee- als varkensmest kunnen verwerken. Tijdens het bezoek vertelt de ondernemer over zijn ervaringen met de techniek en de financiële aspecten. De leveranciers zijn ook aanwezig om de techniek toe te lichten.

De verschillende mestverwerkingstechnieken tijdens deze dag zijn:

  • Groene Mineralencentrale, N en P terugwinning van Loonbedrijf Groot Zevert.
  • Mestkraker waarbij de mest gestript en gewassen wordt tot er spuiwater over blijft.
  • Voorscheiding en biologische scheiding door middel van beluchting bij Bennie Ottink (geschikt voor rundvee- en varkensmest).
  • Mobiele voorfilter, verdampingsunits en het loosbaar maken van de dunne fractie door koolstoffilters en bezinking van Ormira B.V. (geschikt voor rundveemest en varkensmest).
  • Stikstof halen uit de dierlijke mest en er een 100% anorganische meststof van met een concentratie van 80 kg N/ton tot wel 180 kg N/ton product. Dit gebeurt in een goed controleerbaar modulair systeem die op afstand is te monitoren en sturen door Circular Values.
  • Mestscheiders van drijfmesttechniek.nl.

Meerwaarde voor de ondernemers

Jan Pijnenburg, specialist mest: “Er zijn relatief veel veehouders al bezig met mestverwerking of willen zelf aan de slag gaan om met mest te verwerken. Zij oriënteren zich breed en zijn geïnteresseerd in de technieken. Soms zoeken ze naar onderdelen van een bepaalde techniek en soms naar complete oplossingen of installaties. Het moet passen bij de boer en het bedrijf. Door meerdere mestverwerkingstechnieken te bekijken en te luisteren naar de verhalen van de ondernemers die er mee werken krijg je nieuwe inzichten van de techniek. Een praktisch verhaal, het bekijken van de technieken en het contact met andere ondernemers is de meerwaarde van de boer on tour-dag.”

Aanmelden

De dag in Oost-Nederland is bedoeld voor rundveehouders én varkenshouders. De kosten voor deelname aan deze ‘Boer on tour’ dag, inclusief lunch en naslagwerk, bedragen € 100,- per persoon exclusief btw. 

Meld u direct aan voor deze dag.

Meer informatie

Voor meer informatie neemt u contact op met onderstaande collega's.

Het project ‘De bodem als spons’ is een project dat mede mogelijk wordt gemaakt door provincie Overijssel en ELFPO. Tijdens deze dag wordt in het kader van dit project kennis beschikbaar gesteld uit dit project.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland 

 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie