Route naar gezonde veehouderij

Publicatiedatum: 07-10-2015

Welk effect hebben de recente ontwikkelingen op wetgeving en markt voor de ontwikkeling van de veehouderij? Recentelijk heeft de melkveehouderij afscheid genomen van het melkquotum. Diverse nieuwe regelingen rondom fosfaat zijn hiervoor in de plaats gekomen. 

De varkenshouderij bevindt zich op het laagste vermogens- en liquiditeitsniveau sinds mensenheugenis.  DLV Advies werkt met regelmaat diverse scenario’s uit om meer inzicht te geven in lokale of regionale ontwikkelingen van de veehouderij. 

Margebehoud door innovatie

Voor zowel de intensieve veehouderij als de grondgebonden melkveehouderij worden de marges kleiner. De oplossing kan gezocht worden in schaalvergroting of extra inzet op behoud van marge door de kostprijs te verlagen of door de opbrengstprijs te verhogen. Het behoud van marge kan alleen door productie- of productinnovatie. Dit leidt tot hogere fosfaatefficiëntie, maar ook tot een toename van de intensiteit van fosfaatproductie per hectare. De verwachting is dat varkens- en rundveebedrijven zullen groeien en dat de teruggang van het aantal koeien in de wei zal doorzetten en alleen gekeerd kan worden als de weidemelktoeslag door de verwerkende industrie wordt verhoogd. De adviseurs van DLV Advies hebben nauw contact met ondernemers en hebben daardoor veel kennis van het ondernemersklimaat waarin zij zich bevinden. De veehouderij staat onder druk, maar er liggen wel veel kansen voor vernieuwing en innovatie.

Win-winsituatie voor economie en ecologie

De meeste initiatieven bij veehouders richten zich de laatste jaren op het innoveren en vernieuwen van het productieproces. Om de marge te behouden moet het proces efficiënter, sneller, schoner, gezonder (voor mens en dier) en vooral goedkoper. Technieken en informatiesystemen faciliteren de veehouders hierbij. Bedrijven worden te groot en complex om zonder ondersteuning te runnen. Als partner van de ondernemer ligt hier de uitdaging om in te spelen op de introductie van de juiste technieken en informatiesystemen waar ook u belang bij heeft. Een voorbeeld is de SBIR-regeling van RVO die stuurt op technologische innovaties die ammoniak reduceren én minimaal één secundaire ecologische doelstelling bevat. 
Door een win-winsituatie te creëren voor economie en ecologie zal er een gezonde veehouderijsector blijven bestaan. Belangrijk is om deze focus te houden bij het sturen op inhoud van wetgeving, diensten en stimuleringsregelingen en voorafgaand aan de introductie een goede prognose te hebben van het effect ervan.  

Neem voor meer informatie contact op met: Harm Wientjes

 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie