Satellietbeelden voorspellen opbrengst

Publicatiedatum: 28-07-2016

In het project ‘gras en maïs in beeld’ is onder andere Harm Wientjes van DLV Advies een dienst aan het ontwikkelen die de opbrengst van gras en maïs kan voorspellen met behulp van satellietbeelden. DLV Advies, eLeaf en NEO bundelen hun krachten en kennis om landbouwers te ondersteunen in hun dagelijks management bij de teelt van gras en maïs met als uiteindelijke doel meer rendement uit de investeringen in de productie van gewassen. NEO en eLeaf zijn de dataleveranciers en hebben de kennis over algoritmes en satelliet data. De satellietbeelden brengen gegevens in beeld van onder andere gewasopbrengsten, vegetatiestress, neerslag en wind. In combinatie met deze gegevens kan DLV Advies adviezen geven over teeltinterventies waardoor meer rendement kan worden verkregen uit investeringen in de productie van gewassen.

Nederlandse markt is zeer geschikt

Het project zit momenteel in de eerste fase en na de afronding hiervan moet duidelijk zijn welke stappen ondernomen moeten worden om een geïntegreerde dienst te ontwikkelen. Deze dienst heeft de potentie om in Nederland bij 62% (dat staat gelijk aan 1,24 miljoen hectare) van de totale landbouwgrond de opbrengst tot 20% te verhogen. Volgens Harm Wientjes en zijn collega’s is de innovatie zeer geschikt voor de Nederlandse markt vanwege de hoge grondprijzen en de daarmee samenhangende eis dat de opbrengsten gemaximaliseerd moeten worden. Dit leidt tot duurzame teeltsystemen in gras en maïs waarbij rekening wordt gehouden met opbrengstpotentieel van het perceel en de optimale benutting van mineralen. De bodemkwaliteit wordt op peil gehouden of gebracht en er wordt een weerbaar gewas geteeld. Op deze manier wordt de opbrengst geoptimaliseerd, mineralen efficiënte gemaximaliseerd en de inzet van gewasbeschermingsmiddelen verminderd omdat er in beeld kan worden gebracht waar er tekorten of juist overschotten zijn.

Uiteindelijk wereldwijd inzetbaar

Als duidelijk is welke stappen ondernomen moeten worden om de verschillende kaarten te integreren zodat het de juiste resultaten geeft, is fase 1 succesvol afgerond. Vervolgens kan het zo worden ontwikkeld dat het uiteindelijk wereldwijd inzetbaar is. Uiteindelijk zal de dienst naast het optimaliseren van de opbrengst ook nuttig zijn voor het verschaffen van informatie voor overheden, ketenpartners boerenbedrijven, verzekeraars, handelsbedrijven, termijnspeculanten, etc. Zo is het namelijk mogelijk om bijvoorbeeld voor de FAO (wereldvoedselorganisatie) te monitoren hoe de wereldvoedselvoorraad zich ontwikkelt. Dit kan resulteren in minder fluctuaties in prijzen van goederen. 

Wil u meer weten over dit project? Neem dan contact op met Harm Wientjes via h.wientjes@dlvadvies.nl of 06 20 39 82 71

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu