Scherper managen door meer te meten aan varkens

Publicatiedatum: 25-06-2015

Voeropname, wateropname, luchtkwaliteit. Het meten van deze gegevens geeft veel waardevolle managementinformatie. Zo kan een verhoogde wateropname op een beginnend gezondheidsprobleem duiden. DLV’s dochteronderneming Connecting Agri & Food ontwikkelt samen met varkenshouders een waarschuwingssysteem waarmee tijdig managementmaatregelen getroffen kunnen worden. 

Als ondernemer wil je snel kunnen bijsturen als dat nodig is. Alleen dan kun je optimale technische resultaten behalen. Om scherp te kunnen managen helpt het om dagelijks resultaten van de dieren paraat te hebben. In de melkveehouderij is dit al heel gebruikelijk. Dagelijkse attentielijsten uit een managementprogramma laten zien welke dieren minder actief zijn, minder produceren en/ of het krachtvoer niet volledig opgenomen hebben. Ook in de pluimveehouderij worden resultaten als water-, voeropname en temperatuur per hok, afdeling of lijn bijgehouden. Bij varkenshouders is het bijhouden van afwijkende voeropname bij zeugen die gevoerd worden met voerstations al gangbaar. Bij biggen en vleesvarkens is het sturen op dagelijkse resultaten op gebied van wateropname en voerverbruik van afdelingen en groepen in opkomst.

Sturen op wateropname

Het meten van de wateropname is een handig hulpmiddel om de gezondheid van de dieren te monitoren. Onderzoek wijst uit dat varkens die aan de diarree zijn enkele dagen van te voren al een duidelijk verhoogde wateropname hebben. Wanneer dit vroegtijdig gesignaleerd wordt kan een dierenarts ingeschakeld worden, nog voor de dieren ziekteverschijnselen vertonen. Zo is de kans groter dat er tijdig ingegrepen wordt, zodat de dieren niet ziek worden en de groei niet afneemt. Door het meten van het wateropname op afdelingsniveau weten varkenshouders snel waar actie nodig is.
Naast wateropname biedt ook het registreren van andere gegevens zoals voeropname, temperatuur en luchtkwaliteit kansen. Als er bijvoorbeeld een teruglopende voeropname te zien dan kan dit liggen aan een te hoge temperatuur in de stal. Als de temperatuur ook continu gemeten wordt dan is meteen te zien of hier de mogelijke oorzaak ligt. Kortom, wanneer door goede monitoring veranderingen bij de dieren in een vroegtijdig stadium zichtbaar zijn dan is hier zeer scherp op te managen, waardoor technische en financiële kengetallen zullen verbeteren.

Ontwikkeling waarschuwingssysteem

Op dit moment zijn de systemen om wateropname, voeropname, temperatuur, luchtkwaliteit en dergelijke te meten op zichzelf staande systemen. Monitoring moet dus via alle systemen afzonderlijk gebeuren. Vaak zoals op het bedrijf van Klaassen, handmatig. DLV’s dochteronderneming Connecting Agri & Food werkt aan een programma om de monitoring makkelijker te maken. De eerste stap is het zorgen voor een koppeling tussen de verschillende systemen. De tweede stap is het ontwikkelen van een waarschuwingssysteem. Daarmee is in één oogopslag te zien is of en zo ja in welke groep een afwijking is van bijvoorbeeld de voeropname ten opzichte van de norm. Met die gegevens bij de hand is het veel kan de controle van de dieren veel gerichter plaatsvinden. Je weet dan van te voren al op welke afdelingen je extra moet opletten. Samen met varkenshouders worden nu de eerste stappen voor gezet, zodat het mogelijk wordt om snel en scherp op afdelingsniveau te kunnen managen. 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie