Schuurgesprekken over bodemkwaliteit en agro-diversiteit!

Publicatiedatum: 07-03-2024

Hoe verbetert u de bodemkwaliteit en maakt u slim gebruik van agro-diversiteit? Op 7 en 12 maart 2024 vinden de Schuurgesprekken plaats, gericht op deze onderwerpen. Wilt u meer leren over de mogelijkheden voor uw eigen bedrijf, nieuwe kennis opdoen en op de hoogte zijn van actuele innovaties en expertimenten? Meld u dan nu aan voor één of beide avonden op 7 en 12 maart via deze link.

Voor wie?

Deze gesprekken zijn speciaal bedoeld voor betrokken agrarische ondernemers, van telers tot leden van lokale voedselcoöperaties, die geïnteresseerd zijn in de laatste innovaties en experimenten op het gebied van duurzame landbouw. Er is uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen, ervaringen uit te wisselen en te netwerken.

Data & Locaties

- 7 maart: Focus op Agro-diversiteit - Boerderij Polderzicht, Ouderkerk a/d Amstel.
- 12 maart: Versterken van Bodemkwaliteit - Proeftuin Zwaagdijk – Vertify, Zwaagdijk.

Waarom deelnemen?

- Leer van experts: Luister naar ervaringen en inzichten van telers en experts, waaronder Dave Dirks, Sytze Waltje, en meer.

- Praktijkgerichte kennis: Ontvang praktische tips over het toepassen van strokenteelt, agroforestry, regeneratieve proeftuinen, en andere duurzame praktijken.

- Netwerk: ontmoet gelijkgestemde agrarische professionals en breid uw netwerk uit.

Het programma

Schuurgesprek op 7 maart 2024 - Slim gebruik van argo-diversiteit
Telers in de Haarlemmermeer hebben in samenwerking met het Collectief NH Zuid en Bayer Crop Science geëxperimenteerd met bloemrijke bermen, akkerranden, sloten en erven in het project GreenBASE. Nuttige soorten in de bestrijding van ziekten en plagen kunnen zo een schuilplaats vinden. Werkt dat ook? En is er een verdienmodel, misschien via ANLB en GLB? Dave Dirks van het Collectief NH Zuid deelt graag de opgedane ervaringen.

Telers Isaäc Bos en Jan van Oossanen testen gewas diverser telen, bijvoorbeeld met strokenteelt en agroforestry. Hoe werkt dat in de praktijk?

Praktische informatie
Dit Schuurgesprek ‘Slim gebruik van agrobiodiversiteit’ is op donderdag 7 maart. De locatie is Boerderij Polderzicht, Polderweg 23, 1191 JR Ouderkerk a/d Amstel. (http://www.boerderijpolderzicht.nl/). Het programma duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur bent u welkom voor koffie en thee.

Schuurgesprek op 12 maart 2024 - Bodemkwaliteit versterken
Regeneratieve proeftuinen

Telers in West Friesland hebben in samenwerking met DLV Advies drie regeneratieve proeftuinen gestart. Aanpassingen in de bedrijfsvoering zijn bijvoorbeeld jaarrond bodembedekking, lichtere machines en minder gewasbeschermingsmiddelen. Wat zijn de eerste resultaten in de praktijk? En is er een verdienmodel of besparen de telers kosten? Sytze Waltje van DLV Advies deelt graag samen met telers Ted Vaalburg en Kees Schaap de opgedane ervaringen.

Organische stof in de bodem
Nieuwe inzichten met over de afbreekbaarheid en de opbouw van organische stof in de bodem, de rol van het bodemleven daarbij en de implicaties voor organisch stofbeheer. Lector Bodem Gera van Os (Aeres) deelt de kennis.

Vitaliteit van Land & Plant
Zijn bollentelers en melkveehouders die grasland en bollenteelt afwisselen goede rentmeesters voor elkaar? Kan grasland vernietigen ook zonder glyfosaat? In het project Vitaliteit van Land & Plant experimenteren bollentelers met nieuwe machines, zoals ecoploegen, biofrezen of ‘schaven’ van de bodem. Blijft de bovenste, zuurstofrijke en biologisch actieve bodemlaag zo intact? Irene Kramer van Kramer mechanisatiebedrijf deelt de eerste positieve ervaringen.

Praktische informatie
Het Schuurgesprek ‘Bodemkwaliteit versterken’ is op dinsdag 12 maart. De locatie is Proeftuin Zwaagdijk – Vertify, Tolweg 13, 1681 ND in Zwaagdijk (https://www.vertify.nl/). Het programma duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur bent u welkom voor koffie en thee.

Aanmelden

We waarderen uw aanwezigheid en stellen een aanmelding vooraf zeer op prijs. Meld u hier aan voor een of beide Schuurgesprekken via deze link.

Vragen?

Voor meer informatie of vragen, neem contact op via boerenbusinessinbalans@noord-holland.nl. We kijken ernaar uit u te verwelkomen!

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie