Snelheid bouwproces door Wkb

Publicatiedatum: 29-08-2024

DLV Advies is erkend partner van TUV Nord voor de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Voor klanten die het ontwerp en/of de bouwbegeleiding laten uitvoeren door DLV Advies, betekent dit dat DLV Advies in één moeite door de wettelijk verplichte kwaliteitsborging maximaal kan voorbereiden. “Als bouwbegeleider doen we toch al veel van het werk dat de kwaliteitsborger moet doen, en dit met de juiste kwaliteit”, aldus bouwspecialist Tim Lommen van DLV Advies.

Met ingang van 2024 is de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. Daarbij wordt de toetsing aan het Bouwbesluit en het bouwtoezicht niet langer uitgevoerd door de gemeente, maar door een private partij: de erkende kwaliteitsborger. Een van die kwaliteitsborgers is TUV Nord Nederland. Die ziet op onafhankelijke en deskundige wijze toe op het bouwproces.

Kwaliteit voorop

TUV heeft een kwaliteitssysteem ontwikkeld, waarmee haar partnerorganisaties zoals DLV Advies heel veel al kunnen voorbereiden. Hoe beter de voorbereiding, des te minder tijd kost het TUV om de borging uit te voeren. Voor het uitvoeren van de werkzaamheden als kwaliteitsborger heeft DLV Advies negen specialisten aangesteld die elk een of meer aspecten van het ontwerp en de bouw controleren. Zij kijken onder meer naar de bouwkundige aspecten, de constructie, de brandveiligheid, de installaties en de bouwfysica. Ook verzorgen zij de coördinatie en de controle op de bouwplaats. De controle vindt niet alleen vooraf of achteraf plaats, maar nadrukkelijk ook tijdens de bouw. Dit moet de kwaliteit van de bouw ten goede komen.

Bouwprojecten zijn met de komst van de nieuwe Wkb onderverdeeld in drie verschillende gevolgklasses, met oplopende complexiteit. Gevolgklasse 1 betreft de bouwprojecten met een beperkt risico. Hieronder vallen stallen, loodsen, hallen, kapschuren en bewaarruimtes, maar ook eengezinswoningen. In deze klasse wordt het werken met een kwaliteitsborger als eerste ingevoerd. In een later stadium volgen dan andere gebouwen.

Snelheid in het bouwproces

Voorheen moest voor de relatief eenvoudige bouwwerken uit Gevolgklasse 1 een bouwvergunning worden aangevraagd. Dat is nu niet meer nodig. Wel moet er eerst bij de gemeente gecheckt worden of er in overeenstemming met de welstand en het bestemmingsplan gebouwd mag worden middels een Omgevingsplan Activiteit Bouwen, legt Tim uit. “Dat kan via het indienen van een eenvoudig ontwerpplan. Als dat wordt goedgekeurd, kun je het borgingsplan indienen en mag je vier weken later beginnen met bouwen. Je kunt dus veel sneller door met het ontwerp en ook eerder aan de slag met een aannemer. ”Daar zit dus een flink stuk tijdwinst in, omdat je geen maanden hoeft te wachten op de bouwvergunning.

Bouwcliënten kunnen daarmee dus besparen op de leges van de bouwvergunning en sneller aan de slag. Daarvoor in de plaats komen wel kosten voor de erkende kwaliteitsborger. “Ik denk niet dat het snel goedkoper wordt”, vermoedt Tim. “Maar als wij toch al de bouwbegeleiding doen, is het voor ons een kleine stap om ook een goede voorbereiding voor de kwaliteitsborging erbij te doen. Dat ontzorgt de aannemer ook.” Anders zou de aannemer nog een aparte kwaliteitsborger moeten inschakelen, wat weer extra kosten met zich meebrengt.

Eindcontrole door TUV Nord

Hoewel de bouwbegeleiding en de kwaliteitsborging straks dus beide uitgevoerd kunnen worden door DLV Advies, is het niet zo dat de slager zogezegd zijn eigen vlees keurt, zegt Tim. “TUV Nord heeft ons partner gemaakt op basis van onze bewezen kwaliteiten. Daarbij houden zij ten alle tijden de eindcontrole. Als wij een constructie berekenen, moet die ook voldoen aan de eisen. Anders verliezen we onze status als Wkb-partner van TUV.”

Meer weten

Heeft u bouwplannen of wilt u meer weten over wat de Wet Kwaliteitsborging voor uw plannen betekent? Neem contact op met onze adviseurs of vul het onderstaande formulier in.

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu