Stalontwerp bepalend

Publicatiedatum: 29-09-2015

Mest is het nieuwe quotum. Met name fosfaat is het stuur van de overheid. Gebruiksnormen worden steeds verder naar beneden aangescherpt door de mestverwerkingsplicht, grondgebonden groei en tot slot fosfaatrechten. Dit maakt dat mest een serieuze kostenpost voor melkveebedrijven wordt.

Mest is het nieuwe quotum. Met name fosfaat is het stuur van de overheid. Gebruiksnormen worden steeds verder naar beneden aangescherpt door de mestverwerkingsplicht, grondgebonden groei en tot slot fosfaatrechten. Dit maakt dat mest een serieuze kostenpost voor melkveebedrijven wordt. Het is dan ook zaak deze kosten in de hand te houden. Mestbewerking kan u hierbij helpen. De mesttechniek ontwikkelt zich steeds verder. In dit artikel worden een aantal mestbewerkingstechnieken beschreven.

Mestscheiding kan u helpen om maximaal eigen mest op uw land aan te wenden binnen de gebruiksnormen. Deze relatief eenvoudige techniek scheidt de mest in een dunne fractie met veel stikstof en een dikke fractie met veel fosfaat. Door de fractie af te voeren waarbij uw bedrijf het eerst tegen een overschot aanloopt, hoeft u in totaal minder mest af te voeren en houdt u dus meer meststoffen op uw bedrijf. Ook kan mestscheiding helpen uw kringloop verder te sluiten door  bijvoorbeeld de dikke fractie naar het maïsland te brengen en de dunne fractie in de tweede helft van het groeiseizoen op het gras. Wellicht is “green bedding” voor uw bedrijf een optie? Dit helpt niet direct uw mestprobleem op te lossen, maar kan wel financieel draagvlak bieden voor mestscheiding.

Een vervolg op mestscheiding is het composteren van de dikke fractie. In een composteringstrommel wordt de dikke fractie door het composteringsproces (aerobe fermentatie) verwarmt tot boven de 70 °C gedurende minimaal een uur. Na deze composteringsstap is de mest exportwaardig en hiermee kan een individueel bedrijf dus voldoen aan zijn mestverwerkingsplicht.

Het vergisten van mest wordt in Nederland niet veel gedaan. De installaties zijn vaak gebouwd als co-vergister, zodat naast mest ook andere producten, zoals mais, vergist kunnen worden. Dit proces blijkt niet rendabel te zijn. Op kleinere schaal biedt puur het vergisten van mest (mono-vergisting) wellicht meer perspectief. Zeker voor bedrijven die de vrijkomende warmte kunnen benutten kan het interessant zijn. Denk hierbij aan verwarmen van pluimveeschuren of het hygiëniseren van mest voor de export. Ook het opwaarderen van biogas naar “groengas”, wat op het gewone gasnet afgezet mag worden, biedt kansen.

Nog een stap verder is het mest raffineren. Deze technieken splitsen de mest nog verder in stromen met alleen stikstof of fosfaat dan mestscheiders dit kunnen. Meestal is het een vervolgstap op het scheiden van. Voor individuele bedrijven wordt het interessant als het eindproduct als kunstmest gezien mag worden. Deze pilots lopen momenteel nog. Maar ook hier geldt dat de techniek zich steeds verder ontwikkeld.

Zeker bij nieuwbouw is het raadzaam u te verdiepen in de mogelijkheden van mestbewerking. De meeste mesttechnieken hebben het meeste rendement bij dagverse mest. Daarnaast is het raadzaam na te denken over opslag van verschillende mestfracties. Uiteraard moet alles mixbaar blijven en dient bij meerdere opslagen nagedacht te worden over pompsystemen.

Het is duidelijk dat er steeds meer mogelijk is. Technieken worden ook betaalbaar voor individuele bedrijven. Welke mesttechniek het beste past op uw bedrijf is maatwerk. Hierover adviseren wij u graag.  

Neem voor meer informatie contact op met: Ap van der Bas

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu