Start Slimme Stal in Duitsland

Publicatiedatum: 16-04-2019

Een Nederlander die in Duitsland een prijs voor dierenwelzijn krijgt, dat is toch wel een unieke en bijzondere gelegenheid. Gé Backus mocht 1 van de 2 innovatieprijzen die het Duitse initiatief Tierwohl uitreikte in ontvangst nemen. Met het bijbehorende bijdrage van € 164.000 krijgt Connecting Agri & Food de mogelijkheid om het project Slimme Stal in Duitsland uit te rollen. Slimme Stal bewaakt het klimaat in de varkensstal.

 

“Het was een hele happening en ik ben ontzettend blij met deze erkenning voor ons project. In eerste instantie kunnen we met deze financiële bijdrage het project Slimme Stal in Duitsland opstarten. Maar het is ook motiverend dat we als Nederlands bedrijf in het buitenland er toe doen. Doordat we in het varkensland Duitsland een belangrijke prijs in ontvangst nemen hebben we laten zien dat we internationaal nog toonaangevend kunnen zijn met innovaties.”

Hoe krijgt het project vorm in Duitsland?

“Door het winnen van de prijs krijgen we de mogelijkheid om via een drietal producentengroepen het project in Duitsland uit te rollen. Bij 30 varkensbedrijven, die aangesloten zijn bij deze producentenverenigingen en produceren volgens het Tierwohl-label, gaan we in juli beginnen. We gaan met sensoren onder andere het CO2- en ammoniakgehalte meten in de stal en we gaan dit koppelen aan het medicijnverbruik op het bedrijf en de slachtdata. Over twee jaar zal het project eindigen en is hopelijk het doel bereikt, waarbij de varkenshouders een beter inzicht hebben in het stalklimaat en de gevolgen hiervan.”

Zijn er andere uitdagingen in Duitsland ten opzichte van Nederland?

“In tegenstelling tot Nederland hebben we in Duitsland niet overal de beschikking over het Lora-netwerk, dus gaan we daar via gateways werken. Verder hebben we de software omgezet naar de Duitse taal, waardoor het systeem nu beschikbaar is in de talen Nederlands, Engels en Duits.”

Is het systeem uitrolbaar in alle landen en is dat een doelstelling?

“Ik ben ervan overtuigd dat deze technologie een gamechanger wordt in de varkenssector. We zijn ook in gesprek met een partner in de Verenigde Staten, waar we in een ver gevorderd stadium zijn met een licentiehouder.”

Hoe loopt het met projecten van de Slimme Stal in Nederland?

“In Nederland hebben we nu ongeveer 70 bedrijven die gebruik maken van Slimme Stal. Ook het project met de StarFarmers heeft een vervolg gekregen. Dat we nu ook in Duitsland gaan opstarten is ook positief voor de Nederlandse gebruikers. Hoe meer ervaring we opdoen en hoe meer data we verzamelen, hoe sneller we de verbeteringen in de software kunnen toepassen. Daarnaast worden de sensoren ook elk jaar beter en betrouwbaarder. Zo hebben we nu al betrouwbare sensoren voor NH3 en komt er binnen afzienbare tijd ook een goede sensor voor fijnstof. De ontwikkelingen daarin staan niet stil.”

Wat is het verdienmodel?

“We willen graag de ondernemers zelf de tools in handen geven. Door aan de knoppen te draaien en het stalklimaat te wijzigen is door de sensoren sneller inzicht in de effecten van de wijzigingen. En krijgen de varkenshouders meteen een alert via sms of e-mail als er iets niet goed gaat in de stal. Via een abonnementensysteem gaan we proberen de kosten laag te houden. Als we een groot aantal gebruikers hebben kunnen we met de opbrengsten van de abonnementen nieuwe ontwikkelingen en het huidige systeem bedruipen.”

Dit interview met Gé Backus van Connecting Agri & Food is verschenen in Boerderij.

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu