Start Total Circulair Farmconcept

Publicatiedatum: 30-11-2020

Enkele varkenshouders zijn gestart met de ingebruikname van het innovatieve emissiearm stalsysteem Total Circulair Farmconcept (TCF). Het doel van het systeem is om emissies omlaag te brengen.

Om het TCF-concept verder te ontwikkelen heeft een breed consortium aan bedrijven meegewerkt. Met ondersteuning van de provincie Noord-Brabant en het ministerie van LNV kunnen drie varkenshouders starten met het nieuwe stalsysteem: zij ontvangen gezamenlijk een subsidie van € 4,4 miljoen op een totale investering van ongeveer € 7,8 miljoen. DLV Advies heeft de praktische uitvoerbaarheid van het stalconcept getest en Connecting Agri & Food begeleidt het traject.

Duurzame oplossing

Angela van der Sanden, projectleider bij Connecting Agri & Food, heeft veel energie gestoken in het samenbrengen van alle partijen. “We verwachten dat de emissies gunstig zijn zodat meer varkenshouders, ook met oudere stallen, een duurzame oplossing hebben voor de toekomst”, zegt van der Sanden. “Het is een initiatief waarin de drie varkenshouders hard werken aan de ontwikkeling van een systeem dat klaar is voor de toekomst, met oog voor praktische uitvoerbaarheid en betaalbaarheid.”

Ontwikkeling stalconcept

Het Total Circulair Farmconcept is ontwikkeld door Kamplan B.V. in Boxtel, leverancier van geautomatiseerde voersystemen. Het TCF is een circulair en continue biologisch proces. Een gedeelte van de grondstoffen uit de drijfmest kan weer worden hergebruikt op het bedrijf en een ander deel is geschikt als grondstof voor andere sectoren zoals de akkerbouw (mineralenconcentraten).

Jan de Groot, adviseur ROM bij DLV Advies, heeft het idee verder doorontwikkelt, samen met fabrikant Kamplan, de veehouders en Wageningen University & Research, zodat het systeem zo praktisch mogelijk uitvoerbaar wordt. Het streven naar lagere emissies, in combinatie met de praktische bruikbaarheid voor de 3 deelnemende veehouders, heeft daarbij steeds voorop gestaan. Daarnaast is bepaald of het systeem breder inzetbaar kan zijn voor de sector voor zowel bestaande stallen als bij nieuwbouw. Dit was niet alleen een belangrijke randvoorwaarde van de provincie, maar ook voor de andere betrokken partijen. De uiteindelijke aanvraag voor de proefstalstatus is verzorgd door Monteny Milieuadvies.

Lagere emissies

Lagere emissies komen tot stand doordat de mest en urine in geurloos en bacterievrij water wordt opgevangen. Zodra de concentratie van ammoniak in de afdelingsput te hoog is, wordt de mest afgevoerd naar een opslag voordat het naar de verwerking toe gaat. De dunne fractie wordt gebruikt voor de inzet van kalirijk mineralenconcentraat, dat als kunstmestvervanger in de akkerbouw kan dienen.

Het doel is uiteindelijk een vermindering van 85% ammoniakuitstoot, 60% geur en bijna 90% voor broeikasgassen met daarnaast een reductie van fijnstof.

Angela: “De ondernemers realiseren en testen het gecombineerde systeem van emissiebeperking en mestverwerking op boerderijschaal. Het doel verder is om de praktische haalbaarheid in kaart te brengen. Ook moeten emissiemetingen meer inzicht gaan geven, deze metingen worden komend jaar nog uitgevoerd." Als het TCF goed blijkt te werken, zal het voor een beduidend lagere prijs in de markt gezet kunnen worden.

Dit artikel is deels overgenomen van de website van Boerderij. Bekijk ook de fotoreportage van de betrokken ondernemers.

Het TCF wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie