Stijging VVO-transacties

Publicatiedatum: 24-11-2016

Een groot deel van klanten van DLV Advies die dit jaar mest moet verwerken, heeft dit reeds geregeld. Voor wie tot de groep van 20.000 mestverwerkingsplichtige veehouders behoort en dit nog niet geregeld heeft, begint de tijd te dringen. Voor 31 december moeten de verwerkingscontracten geregistreerd zijn bij RVO.nl. 

Verwerken via VVO’s eenvoudigste methode

Voldoen aan de mestverwerkingsplicht kan via een VVO maar ook via een VDM met opmerkingscode 61 en een Driepartijenovereenkomst (DPO). VVO’s kunnen afgesloten worden als de mest al geleverd is, iets wat bij de VDM en DPO niet kan. Zelf de mest verwerken is ook een optie. Voor meer informatie over deze mogelijkheid, lees het dossier mestverwerking.

Hoge boetes bij niet voldoen aan mestverwerkingsplicht

Wanneer de contracten niet tijdig geregeld zijn en blijkt dat er te weinig fosfaat is verwerkt, volgt een boete van €11 per kilo fosfaat. Wanneer vervoersbewijzen niet goed geregistreerd staan kan een boete van €300 per onjuiste registratie volgen. De NVWA start in 2017 met de controle over 2016. 

Meer verwerken dan gedacht

Vooral voor de gegroeide melkveehouders is het opletten. “Bij forse groei kunnen veehouders in een andere categorie van de AMvB grondgebondenheid vallen waardoor ze meer mest moeten verwerken,” waarschuwt Janneke Straver, specialist mest bij DLV Advies. Heeft u nog niet in beeld hoeveel mest u dit jaar moet verwerken? Janneke Straver (06 26 51 86 63) of een van de andere adviseurs mest helpen u graag.

Stijgende VVO-prijzen verwacht

Nog VVO’s nodig? De ervaring leert dat de prijzen van VVO’s richting het einde van het jaar toenemen. Neem dan contact op met Kees van Ham (06 26 54 80 10) voor een scherp aanbod of laat hier uw gegevens achter. 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie