Nieuwsarchief
Stikstofregelgeving bij evenementen
Een groot muziektheaterfestival in of vlakbij de natuur organiseren is tegenwoordig bepaald geen sinecure. Organisatoren moeten door een flinke regelbrij heen en moeten voldoen aan strenge regels op het gebied van stikstof.
Gerrit Hegen kent het draaiboek en het script van muziektheaterspektakel 'De Vlinderprinses' van A tot Z, maar is blij dat hij in die regelbrij van stikstof een beroep heeft kunnen doen op Mark de Jong, Projectleider Bouw bij DLV Advies. “We hebben op dit vlak niet de expertise in huis en zijn blij dat we Mark in de arm hebben genomen.”
Regelgeving schiet door
Volgens de voorzitter van stichting Ter Klinke schiet de regelgeving echter wel behoorlijk door. “Het uitzoeken van regels, het maken van een projectplan, een veiligheidsplan en het aanvragen van vergunningen: daar heb je als organisator bijna een dagtaak aan. Terwijl je eigenlijk al de handen meer dan vol hebt om het evenement daadwerkelijk op touw te zetten.”
Toetsing
Mark knikt bevestigend. De inwoner van Wezup, al bijna dertig jaar werkzaam bij DLV Advies in Drachten, loodst in het dagelijks leven agrariërs door al die regelbrij heen. Dit keer kreeg hij echter een heel ander klusje op zijn bord: de toetsing of het muziektheaterspektakel De Vlinderprinses – aan de dorpsrand van Zweeloo – aan de huidige aangescherpte stikstofregelgeving voldoet. ”Ik moest nu niet de emissie van koeien berekenen, maar van bezoekers en deelnemers aan De Vlinderprinses en van oldtimers”, zegt Mark met de nodige humor in zijn stem.
Kwetsbaar
Ook binnen de voormalige gemeente Zweeloo hebben we te maken met Natura2000- gebied. Het dichtstbijzijnde is het Mantingerzand op zeven kilometer afstand van de speellocatie. “Zodra je iets dichtbij of in een kwetsbaar Natura 2000-gebieden wil organiseren en er komt stikstof bij vrij, bijvoorbeeld door de aanvoer van materiaal of tijdens het evenement zelf, dan moet je ook een natuurbeschermingswetvergunning (NBW) aanvragen als er vervolgens teveel neerslaat op een natuurgebied”, zo licht Mark toe.
Berekening van stikstofuitstoot
Daarvoor maakt hij gebruik van een speciale calculator, AERIUS. “Die maakt een berekening van de stikstofuitstoot van het evenement. Bij ‘De Vlinderprinses’ geldt dat door aanvoer en opbouw van tribune en tenten, bevoorrading van de horeca, aggregaten, autoverkeer van het publiek en oldtimers tijdens de uitvoeringen. Op basis daarvan is de stikstofneerslag op het Mantingerzand berekend.”
Goed nieuws
De uitslag van de berekening is gunstig. Gerrit Hegen is uiteraard content met het goede nieuws. “De stukken zien er prima uit. De berekening laat zien dat de stikstofemissies van dit project te laag zijn om een depositie te berekenen op een Natura 2000 gebied. Hierdoor zijn negatieve gevolgen door stikstofuitstoot op het Mantingerzand op voorhand uit te sluiten, en hoeft voor dit project geen natuurbeschermingswetvergunning aangevraagd te worden.”
Gerust hart
De voorzitter van stichting Ter Klinke is blij dat het dankzij de medewerking van Mark allemaal ruim op tijd voor elkaar is gekomen en dat men met een gerust hart kan toewerken naar de uitvoering van De Vlinderprinses. “Ook de ondersteuning van de provincie Drenthe en de gemeente Coevorden op dit vlak was goed.”
Aerius Check laten uitvoeren?
Wilt u een Aerius Check uitvoeren? Laat hieronder uw gegevens achter. Wilt u liever eerst meer informatie? Mail dan naar stikstofregelingen@dlvadvies.nl of neem contact op met Mark de Jong. Wanneer u het formulier invult nemen wij contact met u op voor de benodigde gegevens. Een Aeriusberenening kost € 360.
Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van vlinderprinses.nl