"Stoppen, laat het je niet overkomen"

Publicatiedatum: 18-05-2017

"Onder de stoppende varkenshouders zie ik grofweg twee verschillende categorieën: de bewuste stopper en de stopper die het allemaal maar overkomt. De bewuste stoppers maken altijd op tijd de keuze om te stoppen. Ze maken een plan, waarbij ze rekening houden met fiscale aspecten, de restschuld, het inkomen en ze overwegen bewust of ze wel of niet op de locatie blijven wonen."

Planmatig stoppen

"Op die manier komen ze tot de keuze voor een Ruimte voor Ruimte-regeling met bijbehorende sloop en herbestemming. Of ze kiezen voor verkoop of een andere invulling van hun bedrijf. Ze weten in ieder geval waar ze aan toe zijn en kunnen verder met de keuzes die ze gemaakt hebben. Helaas is er ook een andere groep die het hele proces van bedrijfsbeëindiging overkomt. De keuze om te stoppen met het houden van dieren is vaak ingegeven door externe omstandigheden, zoals de slechte marktomstandigheden of een veranderende wetgeving. Ze schrijven zich in voor de stoppersregeling, de dieren worden verkocht en de gebouwen komen leeg te staan. De verkoop van dieren en productierechten levert geld op en de bank wordt betaald. En de eigenaren zijn voor hun levensonderhoud met weinig tevreden. Het lange termijnplan ontbreekt hier regelmatig.

Zelf aan het roer staan

Voor de groep mensen die meewerken aan de stoppersregeling, is het de hoogste tijd om zelf weer aan het roer te gaan staan. Op die manier moet men voorkomen dat er (opnieuw) keuzes gemaakt worden op basis van invloeden van buitenaf. Mijn inschatting is namelijk dat alle deelnemers van de stoppersregeling, in de eerste helft van 2020 bezocht zullen worden door controlerende instanties. De controles gaan dan vooral over vergunningen en activiteiten die op dat moment plaatsvinden op de desbetreffende locatie. Dit kan grote gevolgen hebben wanneer blijkt dat ze in strijd zijn met het bestemmingsplan, bijvoorbeeld doordat de bestemming nog agrarisch is, maar er alleen gewoond wordt. Als er dan keuzes gemaakt worden, zoals verkoop, kan het zijn dat een aantal fiscale voordelen inmiddels verdwenen zijn.

Zelfde aandacht nodig voor beëindiging als ontwikkeling van bedrijf

Als ondernemer ben je jarenlang bezig om je bedrijf op te bouwen, maak je bewuste keuzes over welke stap je gaat zetten en waarom je die stap zet. Zorg dan dat het afbouwen van het bedrijf op dezelfde manier verloopt. Bedrijfsbeëindiging is een proces dat minstens zo moeilijk is als bedrijfsontwikkeling en verdient dus ook minstens dezelfde aandacht."

Deze blog is tevens geplaatst op: boerenbusiness.nl.

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu