Strokenteelt Zeeland voor hogere opbrengst

Publicatiedatum: 14-05-2020

Landbouw-, milieu- en natuurorganisaties werken samen in een project voor toekomstbestendige landbouw in Zeeland. Het doel is het ontwikkelen van een samenwerkingsmodel natuurinclusieve landbouw tussen Zeeuwse boeren, zowel de samenwerking tussen akkerbouwers onderling als tussen akkerbouwers en veehouders. Het uiteindelijke doel is een toekomstbestendig, duurzaam systeem waarin akkerbouwers en veehouders meer gaan samenwerken, zodat er winst ontstaat voor landbouw én natuur.

In het project ‘Naar een toekomstbestendige landbouw in Zeeland; van breed naar smal’ wordt onder meer geëxperimenteerd met strokenteelt en stellen veehouder en akkerbouwer samen een teeltplan op. Het project richt zich op het hele systeem; een werkelijk andere bedrijfsvoering op landbouwbedrijven is nodig bij een omslag naar natuurinclusieve landbouw.

Strokenteelt

Op meerdere locaties, waaronder het Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve in Colijnsplaat, experimenteren ondernemers met nieuwe systemen en methoden. Het accent ligt daarbij op het telen in stroken. Er vinden experimenten plaats met verschillende strookbreedtes waarbij wordt gekeken welk systeem het meeste effect heeft op de weerbaarheid van de gewassen. Een eerder experiment op Schouwen toonde al aan dat strokenteelt met diverse gewassen de biodiversiteit helpt vergroten en het landschap afwisselender maakt. Onderzoek door de WUR wijst uit dat de boer een hogere opbrengst heeft met strokenteelt.

Deelnemers

In het project nemen deel: Stichting Het Zeeuwse Landschap, Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt (ZAJK), Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve en adviserende partijen Delphy en DLV advies. Het gaat om een driejarig project met financiële ondersteuning van de provincie Zeeland en het Europees landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO): Europa investeert in zijn platteland.

 

 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie