Subsidie op zonnepanelen in nieuwe ISDE voor klein zakelijke aansluiting

Publicatiedatum: 17-12-2020

Minister Wiebes heeft de voorwaarden gepubliceerd waaraan zonnepanelen, windmolens, warmtenetten en isolatiemaatregelen moeten voldoen om in 2021 voor subsidie in aanmerking te komen via de subsidieregeling ISDE.

Tot dit jaar kwamen alleen zonnecollectoren en warmtepompen voor subsidie in aanmerking. Voor zakelijke aanvragers geldt dat er per 2021 ook subsidie beschikbaar is voor de aanschaf van zonnepanelen en (kleine) windmolens, waarbij hiertoe apart budget beschikbaar gesteld wordt.

Verbrede subsidieregeling

De nieuwe naam van de verbrede subsidieregeling wordt ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’, nog altijd kortweg ISDE. De subsidie wordt volgens de officiële definitie verstrekt voor een investering, of combinatie van investeringen, die bestemd is voor ‘de productie van duurzame energie, energiebesparende isolatiemaatregelen of de aansluiting op een warmtenet’. Ook agrarische ondernemers met een kleinverbruikaansluiting (t/m 3 x 80 A) en een jaarlijks netto totaalverbruik boven de 50.000 kilowattuur komen hiervoor in aanmerking voor deze subsidie op zonnepanelen.

2 subsidieplafonds

Voor de ISDE loopt de openstellingsperiode van 4 januari 2021 tot en met 31 december 2021.

Er zijn 2 subsidieplafonds vastgesteld:

  • Een subsidieplafond van 124 miljoen euro voor de investering in warmtepompen, zonneboilers, isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet

  • Een subsidieplafond van 40 miljoen euro voor de investering in installaties voor de productie van hernieuwbare elektriciteit via zonnepanelen of via één of meer windturbines.

Vanaf 15 kilowattpiek

Een zonnepaneleninstallatie van een zakelijke gebruiker komt in aanmerking voor subsidie als deze een vermogen heeft van ten minste 15 kilowattpiek. Bovendien moet de installatie aangesloten zijn via een kleinverbruikersaansluiting van maximaal 3*80 ampère. De subsidie bedraagt € 125 per kilowattpiek. Bij een systeem dat 60.000 kWh opwekt is dit ca ruim  € 7.500 subsidie. 

Richtlijnen

Een subsidieaanvraag wordt afgewezen als het totale netto-elektriciteitsverbruik via de aansluiting waarop de pv-installatie wordt aangesloten minder dan 50.000 kilowattuur bedraagt. Door deze afwijzingsgrond wordt volgens de minister overstimulering voorkomen. Ingeval het totale netto-elektriciteitsverbruik minder dan 50.000 kilowattuur bedraagt, hebben zonnepanelen volgens Wiebes namelijk in principe geen aanvullende stimulering nodig.

ISDE aanvragen

Wilt u meer informatie ontvangen over de mogelijkheden, of de ISDE aan laten vragen voor uw bedrijf? Neem dan contact op met één van onze specialisten of vul onderstaand formulier in.

* verplichte velden

Dit artikel is gedeeltelijk overgenomen van solarmagazine.nl

 

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu