Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024

Publicatiedatum: 29-10-2024

Vanaf 6 november 2024 kunnen landbouwers in Flevoland, Overijssel en Zeeland subsidie aanvragen voor productieve investeringen die bijdragen aan de modernisering van hun bedrijf. Deze regeling richt zich op ondernemers die hun bedrijfsvoering willen verbeteren door bijvoorbeeld nieuwe landbouwmachines aan te schaffen of andere investeringen te doen die de efficiëntie, duurzaamheid en innovatie van hun bedrijf versterken.

De subsidieregeling voor productieve investeringen, waaruit 40% van de subsidiabele kosten wordt vergoed, biedt landbouwers in Flevoland, Overijssel en Zeeland een mooie kans om hun bedrijf te moderniseren en toekomstbestendig te maken. Met de verhoogde subsidiepercentages voor jonge en biologische landbouwers wordt deze groep extra aangemoedigd om deel te nemen en hun bedrijfsvoering verder te ontwikkelen.

Voor wie is deze subsidie?

De subsidie is toegankelijk voor zowel individuele landbouwers als samenwerkingsverbanden. Specifiek voor jonge landbouwers is er een verhoogd subsidiepercentage van 55%, mits zij voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De landbouwer is maximaal 39 jaar op 31 december van het aanvraagjaar.

  • De jonge landbouwer is (mede-)eigenaar van het bedrijf en heeft de dagelijkse leiding, aangevuld met een diploma of relevante ervaring in de landbouwsector.

  • In samenwerking met andere landbouwers moeten alle leden voldoen aan de definitie van een jonge landbouwer; dit geldt alleen voor Flevoland en Overijssel.

Aanvraagperiode budget en beoordeling

Per provincie zijn er verschillende budgetten en openstellingsperiodes. Alle aanvragen worden op basis van het projectplan beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie. De selectiecriteria zijn gebaseerd op de effectiviteit, efficiëntie, haalbaarheid en innovatieve karakter van de voorgestelde investeringen. Biologische landbouwers ontvangen bovendien één extra punt, wat hen een klein voordeel kan geven in de rangschikking van aanvragen.

Subsidiepercentages en subsidiabele kosten

De subsidie dekt standaard 40% van de subsidiabele kosten. Voor jonge landbouwers wordt dit percentage verhoogd naar 55%. Subsidiabele kosten omvatten uitgaven aan derden, waaronder nieuwe of tweedehands machines. Belangrijke kostenvoorwaarden zijn dat alleen niet-verrekenbare btw en uitgaven aan derden worden vergoed.

Voorwaarden en vereiste documenten

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moeten aanvragers een aantal voorwaarden naleven en een reeks documenten indienen, zoals onder andere een projectplan, begroting, onderbouwing van de begroting, financieringsplan, offertes die de kosten onderbouwen en samenwerkingsovereenkomst (bij een samenwerkingsverband). Van jonge ondernemers worden nog extra documenten gevraagd.

Flevoland
U kunt alleen subsidie ontvangen voor productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering. De bedrijfsmodernisering heeft dan te maken met robotisering op landbouwbedrijven. Met robotisering bedoelen we dat u robots gebruikt die bij teelt in de vollegrond planten herkennen om onkruid te bestrijden. De robots doen dit met minder chemische bestrijdingsmiddelen.

Overijssel
U kunt alleen subsidie aanvragen voor productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering. Voorbeelden van investeringen zijn gebouwen, machines en inventaris. Ook software is een bedrijfsmiddel. Gaat u een investering doen die te maken heeft met het opwekken van duurzame energie? Dan is alleen het deel subsidiabel dat u nodig heeft voor energieverbruik op uw eigen bedrijf.

Zeeland
U kunt alleen subsidie aanvragen voor productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering. Uw project moet te maken hebben met: Eiwittransitie: machines die alleen bedoeld zijn voor de oogst van droge peulvruchten. Ze dragen bij aan het versnellen van de eiwittransitie. Biobased teelt van vezelgewassen: machines die bijdragen aan het behouden en versterken van de vezelteelt. Of Zilte teelten: machines die bijdragen aan het behouden en versterken van de teelt van zilte teelten. U moet voor de aanvraag in Zeeland de nationale cofinanciering op tijd regelen. Dat betekent dat u een provincie, gemeente of waterschap vindt die 57% van de subsidie betaalt.

Aanvraag

Meer informatie over de subsidie treft u hier. Heeft u vragen over de subsidie of hulp nodig bij uw aanvraag? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten staan klaar om u te ondersteunen bij het aanvraagproces en kunnen u begeleiden om de kans op een succesvolle aanvraag te vergroten.
Bent u woonachtig in Zeeland? Neem dan contact op met Anne.
Bent u woonachtig in Flevoland of Overijssel? Neem dan contact op met Maureen.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie