Subsidie stimuleert stilstand

Publicatiedatum: 08-06-2016

Staatssecretaris van Dam beweerde twee weken terug dat het GLB stilstand subsidieert. Om boeren in beweging te krijgen en meer te laten doen aan natuurbeheer, duurzaamheid en dierenwelzijn zouden er, in plaats van de toeslagrechten, subsidies moeten komen voor boeren die zich bezig houden met deze maatschappelijke waarden.

Subsidies aan innovaties koppelen

Subsidies zouden dus aan maatschappelijke waarden en innovaties gekoppeld moeten worden.
Op zichzelf geen gek idee. Ondernemers middels subsidies “sturen” naar een productievorm die maatschappelijk gewenst is met behulp van innovaties. Het addertje onder het gras is dat hiervoor Europese afspraken gemaakt moeten worden. En dan wordt onze vruchtbare grond in de polders vergeleken met de ski piste in Saalbach Hinterglemm waar zomers de boel glad gehouden wordt door de koeien van een bergboer. 
Door deze grote verschillen, maar ook door de grote verschillen in de maatschappelijke waarden binnen de EU, zijn Europese afspraken op dit vlak volgens mij niet haalbaar. Dus jammer van alle tijd die hierin gestoken wordt.

Structureel 2 cent meer

De staatssecretaris zou zijn energie beter kunnen steken in het onder de aandacht brengen van het succes van de Nederlandse melkveehouderij op vele maatschappelijke waarden bij de Europese collega’s. Op de kwaliteit van de in Nederland ontwikkelde wijze waarop melkvee gehouden wordt. En op de innovaties in bijvoorbeeld de bewerking van mest die er voor kunnen zorgen dat er in Nederland, en dus ook in Europa, veel minder kunstmest nodig is. Door deze innovatieve grondhouding is de Nederlandse melkveehouder, ondanks de slechte marktomstandigheden, in staat geweest om de afgelopen jaren structureel 2 cent per kilogram melk meer te ontvangen dan de meeste Europese collega’s. Dit lukte niet alleen door te voldoen aan de behoefte en door te produceren op een maximaal veilige manier. Maar ook door efficiënt te werken op een intensieve wijze, waarbij de milieudruk per kilogram geproduceerd melk nog het laagst is ook.

Subsidies zijn lui makers. Subsidies worden als instrument ingezet om zaken te promoten die niet direct vanuit een marktvraag geactiveerd worden. GLB is volgens mij heel wat anders. Dat is een tegemoetkoming die u als veehouder krijgt om te voldoen aan bepaalde Europese eisen die de vrije ondernemersruimte beperken en meestal kostprijsverhogend zijn omdat het niet vanuit een marktvraag geïnitieerd is. Vreemd dat deze tegemoetkoming nu omgebouwd moet worden naar een subsidie. Dat is dus doen alsof er nu geen tegenprestatie geleverd wordt voor de toeslagrechten.

Ondernemingsruimte nodig

Subsidies vertroebelen dus juist de innovatierichting van ondernemers. Het is gestuurde innovatie op iets wat eigenlijk niet uit kan. Dit soort hobby’s kan de sector zich in mijn beleving niet veroorloven. Om de voorsprong die de Nederlandse melkveehouderij nu heeft door haar innovatiekracht, te behouden is geen subsidie nodig, maar ondernemingsruimte. Ondernemingsruimte om de producten steeds beter af te stemmen op een veranderde marktvraag. Voor de echte ondernemer en zijn onderneming is de markt de zuiverste graadmeter om te kijken of de ingeslagen weg de juiste is. 
Kortom, als van Dam echt verandering wil in Europa dan zou hij energie moeten steken in het met trots uitdragen van de kwaliteit en innovatiekracht van onze veehouderij. 

Lees deze blog van Herrold Lammertink in de Boerderij van 7 juni 2016.
 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie