Subsidie voor bedrijfsplannen

Publicatiedatum: 06-10-2021

Vanaf 1 november is er subsidie beschikbaar voor het opstellen van een bedrijfsplan. Dit kan gaan over vragen als: “Hoe kunnen we het beste emissie-arm (ver)bouwen?”, “Kan het uit om over te stappen naar een andere melkstroom, biologische productie of (deels) zelf te verwerken?” En: “Wat levert het op als ik investeer in monomestvergisting, zonne- of windenergie en zo energieproducent of energieneutraal word?” 

De subsidie is bedoeld voor het uitwerken van een bedrijfsplan met een onafhankelijk adviseur, opgenomen in het BAS-register met specialisatie bedrijfsovername en/of verdienvermogen. Het subsidiepercentage is 80%. De totale waarde van het bedrijfsplan is € 7.500, waaraan de ondernemer zelf € 1.500 bijdraagt.

Voorwaarden subsidieregeling

In het bedrijfsplan moet opgenomen worden hoe er gewerkt wordt aan stikstofemissiereductie. Dit kan bijvoorbeeld zijn door stal- of managementaanpassingen. Daarnaast kan er gekozen worden uit verschillende onderdelen waaronder verbetering van dierwelzijn en diergezondheid, energiemaatregelingen voor vermindering van broeikasgassen en versterking van het bodembeheer. Gezamenlijk zullen we kijken welke thema’s passend zijn, waarbij uw wensen centraal staan. 

Invulling van het bedrijfsplan

Op basis van een eerste gesprek met een erkende BAS-adviseur wordt gekeken waar uw behoefte ligt en welke specialisten hierbij passen. Deze adviseren over de opties op bijvoorbeeld het gebied van emissiearme technieken of energie-opwekking. Een financieel specialist werkt vervolgens het bedrijfsplan uit. Daarin komt o.a. een sterktezwakteanalyse, de voorgestelde investeringen, begroting en haalbaarheid.  

Meer informatie over bedrijfsplansubsidie?

De regeling staat open vanaf 1 november tot en met 15 december. Er is plaats voor ongeveer 300 deelnemers. De toekenning gebeurt op volgorde van aanmelding. De regeling is inmiddels gesloten. 

 

 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie