Tarieven energiebelasting 2017 bekend

Publicatiedatum: 06-02-2017

De definitieve tarieven van de energiebelasting en opslag duurzame energie voor 2017 zijn bekend. De belangrijkste ontwikkelingen en gevolgen op een rij. 

In een eerdere blog die Harm van de Zanden begin 2016 schreef, vertelt hij dat in 2013 het energieakkoord voor duurzame groei werd gesloten. De Wet Opslag Duurzame Energie (ODE) welke toen in werking is getreden had een looptijd van 4 jaar en eindigde eind 2016. Doel was een besparing van het energieverbruik met gemiddeld 1,5 procent per jaar. Ook het aandeel hernieuwbare energieopwekking moet toenemen naar 16% in 2023. 

De afgelopen tijd is er veel discussie geweest over de voortzetting van deze wet. Minister Kamp was voorstander van het afschaffen van deze aparte heffing en wilde deze op laten gaan in één energiebelastingcomponent. Gezien de weerstand die dit opriep en de relatief korte periode tot de start van leveringsjaar 2017 is besloten deze wet te verlengen met 1 jaar. Later in 2017 zal opnieuw gekeken worden hoe er met ODE wordt omgegaan vanaf 2018. Indien de ODE verdwijnt zal de belasting op energie weer iets stijgen. Maar dit is naar verwachting maar een klein verschil op het totaal. 

Energiebelasting 2017 stabiel

Na de forse belastingverhoging van ruim 32% op gas in 2016 blijven de tarieven voor 2017 redelijk stabiel ten opzichte van 2016. De opvallendste wijziging heeft betrekking op de afname van de belasting op gas voor de verbruiken vanaf 170.000 m³ tot 10.000.000 m³. Hiervoor geldt een belastingverlaging van ca. 11%. 
Door de forse belasting op gas groeit de interesse naar alternatieven voor warmte opwekking nog steeds. Denk hierbij aan de aanschaf van een biomassaketel, warmtepomp, zonnecollectoren etc. Zeker in combinatie met een subsidieregeling is dat het overwegen waard voor veel veehouders. De transitie naar duurzame energie krijgt steeds meer grip op de energiemarkt.

Forse stijging Opslag Duurzame Energie (ODE)

In tegenstelling tot de stabiliteit van de energiebelastingtarieven vindt er wel een forse stijging plaats op de ODE. Dit geldt voor zowel de ODE als op de levering van elektriciteit als op gas. Voor elektriciteit bedraagt de gemiddelde verhoging 59% en voor gas 62%. Opvallend hierbij is dat voor de eerste staffels (lagere verbruiken) de stijging achterblijft ten opzichte van grotere verbruiken.

Bekijk hier de tabel met tarieven van de energiebelasting in 2017. Neem voor meer informatie contact op met Harm van der Zanden via 06 16 04 84 75 of h.vanderzanden@dlvadvies.nl.

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu