Nieuwsarchief
Tweede set zonnepanelen maakt familie Stokman nog minder afhankelijk van energiemarkt
Met de stijgende energieprijzen in 2021 besloten akkerbouwers Robert en Anne-Marie Stokman om te investeren in zonnepanelen. Sinds april 2022 liggen er 420 panelen op het dak van de aardappelsorteer- en bewaarloods in Biddinghuizen. Sinds juni 2023 is dit met 140 panelen uitgebreid. "De groene kant van het verhaal is dat we ons bedrijf zo energieneutraal mogelijk willen runnen. De economische kant is dat we meer zelfvoorzienend willen zijn, minder afhankelijk van de grillige energiemarkt," vertelt Anne-Marie.
Bij de installatie van het eerste zonnepanelensysteem had de familie Stokman al voorgesorteerd op een eventuele uitbreiding in de toekomst. Immers, het elektriciteitsverbruik neemt elk jaar toe. Zo hebben ze bijvoorbeeld een tweede accu gekocht voor de elektrische heftruck. Dankzij de zonnepanelen kan die nu overdag opladen. "Maar dat die uitbreiding van het systeem al zo snel zou zijn, had ik ook niet verwacht," zegt Anne-Marie. "Vorig jaar was een heel zonnig jaar en we kwamen erachter dat we de maximaal toegestane teruglevering slechts zeer beperkt bereikten," geeft ze aan. "We benutten de uren waarin de zon piekt niet voldoende. Terwijl het terugleveren vorig jaar met de hoge energieprijzen leuk meegenomen was."
Extra panelen om meer zelfvoorzienend te zijn
Toch was dat extra terugleveren niet de hoofdreden om het zonnepanelensysteem uit te breiden. "We doen het vooral voor onszelf om het bedrijf te verduurzamen en om meer zelfvoorzienend te zijn in energie, en we hadden nog ruimte op het dak." Met de tweede set panelen pakken ze nu meer mee van de ochtend- en de avondzon.
Zowel de bewaring als het sorteren vragen veel energie
De familie Stokman verbouwt onder meer pootaardappelen en uien, die in de bewaarloods worden opgeslagen en gesorteerd. Zowel de bewaring als het sorteren vragen veel energie. De onderneming geldt als grootverbruiker, met jaarlijks tussen de 120.000 en 140.000 kWh aan elektriciteitsverbruik. Naar schatting van energiespecialist Erik de Jonge van DLV Advies kunnen zij een kwart tot een derde van de zonne-energie zelf benutten, de rest wordt teruggeleverd. De totale investering in beide zonnepanelensystemen bedroeg ruim € 150.000. Een groot deel daarvan heeft de familie vorig jaar al terugverdiend met het terugleveren van energie. "En de elektriciteitsrekening is nu een stuk lager," aldus Anne-Marie.
Ontzorgd tijdens het hele proces
De volledige begeleiding van het zonnepanelentraject was in handen van Erik de Jonge. Dat begon met een energiescan, die uiteindelijk leidde tot de beslissing om zonnepanelen aan te leggen. Anne-Marie: "Erik heeft daar fantastisch mee geholpen. Zelf hebben we er geen kaas van gegeten en de hele aanbesteding zelf doen zou enorm veel tijd kosten. DLV Advies heeft de kennis en ervaring, ze weten precies welke partijen betrouwbaar zijn." Ook de berekening van de dakconstructie in relatie tot de zonnepanelen heeft Erik verzorgd. "Je wordt ontzorgd, en dat is heel fijn."
Aan de slag met energiemanagement
De zonnepanelen stimuleren Anne-Marie om beter met het energiemanagement om te gaan, vertelt ze. "Met de app op de telefoon wordt het ook een soort sport: wat gaan we wanneer aanzetten?" Ook zetten ze nu de mechanische koeling al vroeg na de oogst van de pootaardappelen aan. "In september heb je nog veel zonnestroom, en voor de kwaliteit van de aardappelen is het goed als de warmte snel uit een partij is. En het voelt toch anders als je de elektriciteit zelf hebt opgewekt, of dat je het moet kopen." Kortom: het zelf energie opwekken slaat goed aan bij de familie Stokman. Om ook in de winter meer zelfvoorzienend te worden, heeft Anne-Marie al weer het volgende project op het verlanglijstje staan: een windmolen op het erf.