Uitbesteden opfok vereist goed overleg

Publicatiedatum: 25-11-2015

De afgelopen jaren hebben melkveehouders veel jongvee aangehouden onder het motto: 'als er regelgeving komt dan staat het vee er alvast'. Maar zoveel jongvee op het bedrijf kost geld, het neem stalruimte in en vreet ruwvoer. 

Reden voor veehouders om - nu de regelgeving langzaam meer vorm krijgt - weer kritisch te kijken naar hun veestapel. Daarnaast speelt de fosfaatwetgeving een rol. Jongvee ouder dan een jaar heeft hogere mestnormen en staat in principe op plekken waar ook koeien kunnen staan. Factoren waardoor het uitbesteden van jongvee weer in de belangstelling staat. 
Bij de vraag of uitbesteden al dan niet interessant is, gaan veehouders als een van de eerste dingen op zoek naar de kosten. En daar is volgens Ton Derks, adviseur rundvee bij DLV Advies, geen eenduidig antwoord op te geven: "Bij uitbestedingen wordt gewerkt met een dagvergoeding. Die is per geval verschillend en varieert sterk tussen de €1,60 tot €2,10 per dier per dag. Deze hangt ook sterkt af van wat in de vergoeding is opgenomen. Per situatie berekenen is het beste." 

Lees hier het complete artikel 'Uitbesteden opfok vereist goed overleg' geplaatst in de Boerderij. 

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu