Uitbreiding met ammoniakkoeling

Publicatiedatum: 23-04-2018

Op dit moment is de bouw van het 2e ammoniak koelcomplex is in volle gang bij Van den Brink in 't Goy. Er is vergunning voor de bouw van koeling, pakstation, en personele ruimtes. Dit jaar zal fase 1 gebouwd worden en over een paar jaar hopen ze fase 2 te voltooien. Het huidige pakstation is 1,5 kilometer van het huidige koel- en opslagbedrijf gelegen. Van den Brink is een dienstverlenend bedrijf met een koel- en opslagbedrijf en fruitsorteerbedrijf, gecombineerd met een eigen fruitteeltbedrijf. Frank van de Geijn van Wageningen UR en Anne van Rossum van DLV Advies begeleiden de bouw.

Optimale conditionering

"Er is 900 ton opslagcapaciteit met freonkoeling gesloopt en er komt een capaciteit van bijna 4 miljoen kg bij, op 2500 m2 nieuwbouw met 22.000 m3. Met deze bouw kunnen we totaal 11 miljoen kilo hardfruit bewaren op de Tuurdijk in 't Goy", vertelt Ton van den Brink. "Er komen drie geïsoleerde loadingsdocks aan een gekoelde expeditieruimte met aansluitend  ULO-koelcellen van 140 ton en 160 ton peren. In het bewaartechnische ontwerp staat alles in het teken van een optimale conditionering (temperatuur en vochtigheid) op een duurzame wijze. Alle cellen worden voorzien van ultrasone bevochtiging. Er is nog niets gepland maar we hopen dat de cellen ook dit jaar weer vol komen met Nederlands hardfruit. Het wordt een duurzaam gebouw op basis van box in box (minimale warmte belasting cellen), uitbreiding van zonnepanelen, hoge isolatiewaarde, zolderkoeling, noodstroomvoorziening en ledverlichting etc."

Aandacht voor veiligheid

Er is veel aandacht aan veiligheid voor mens en product. "We bouwen zeer veilig met 120 min. brandwerende muren en deuren te gebruiken in combinatie met brandmeldingssysteem. Het koelhuis wordt uitgevoerd volgens de hoogste normen met zeer veel capaciteit en de beste techniek en materialen voor de meest optimale bewaring, daar gaat het om! Op 15 augustus zal de bouw en installatie afgerond zijn", vertelt Ton. "Anne van Rossum zorgde ervoor dat deze nieuwe koeling volgens de nieuwste normen voor (brand)veiligheid gebouwd zijn."

Volgens Ton van den Brink zijn er tal van voordelen aan ammoniak-bewaring. "De eigenaar heeft meer keus in verkoopmoment en het fruit heeft meer gewichtsbehoud en minder bederf. De peren blijven strak en hebben een langer uitstalleven en  ammoniak koudemiddel is meest duurzaam. Zo blijven we ook de problemen met freon voor. Maar de kunst zit hem in de verfijnde instellingen van de koeltechniek."

Goed overleggen met klanten

Van den Brink werkt bij voorkeur met vaste relaties. "Dit is een mooie mix van telers, coöperaties en handelsbedrijven op basis van vertrouwen waar ons hele team hun  uiterste best voor doet. Als het hardfruit uit de cellen gaat, vindt er opslag plaats van importproducten met de bijbehorende diensten. Handel doen we niet. Groot of klein, we zijn neutraal en onafhankelijk. Omdat ons bedrijf  het hele jaar ook bezig is met teelt en  verpakken van fruit voelen we alle aspecten van een levend product haarfijn aan. Zo kunnen we meesturen en goed overleggen met onze klanten."

"We hanteren een marktconform tarief waar de klant het volle pakket voor krijgt, zoals verslag inslagkwaliteit, tussentijdse rapportages, bevochtiging, bijbehorende administratie, optimale service en de grootste zorg om productkwaliteit optimaal te waarborgen met alle certificaten die denkbaar zijn in teelt, koeling en sortering. Wij kiezen voor de lange termijn," vertelt Ton. 

Ook in de teelt is het een vooruitstrevend bedrijf. Zo zijn er de afgelopen 2 jaar op 12 ha nieuwe perenbomen geplant waarvan 3 hectare met het nieuwe gekleurde perenras 'Gravin Gepa'. Dit ras staat onder hagelnet, waarvan het zijnet oprolbaar is gemaakt van windbreekgaas , dat voorkomt schade van hagel, wind, vogels en spuitnevel. "Wat je doet moet je echt goed doen, anders moet je er niet aan beginnen."

Timelapse van de bouw

De bouw wordt vastgelegd met een timelapse camera. Na afronding van de bouw medio juli 2018 worden deze beelden gepubliceerd op de website van DLV Advies. Hierin in stapsgewijs de opbouw van de nieuwe koeling van binnen én buiten te volgen. 

Bekijk het artikel met meer foto's op de website van AGF

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu