Van tanklokaal tot zuivelloods met winkel; DLV Advies begeleidde de familie Commijs naar een mooie toekomst

Publicatiedatum: 13-06-2022

Via haar stage bij een zelfzuivelaar in België kwam Petra Commijs (25) op het idee om thuis aan de slag te gaan met zuivel. In 2018 begon ze in het oude tanklokaal, met een pannetje op het fornuis. De afzet van Hoeksche Zuivel verliep boven verwachting; inmiddels staat er een gloednieuwe zuivelloods annex winkel te pronken.

De familie Commijs - Petra, broer Jan van 27 en hun ouders Arie en Heleen – hebben in Maasdam een bedrijf met ruim honderd stuks melkvee. “Mijn vader doet het landwerk, Jan de koeien, en mijn moeder de kalveropfok en de administratie”, vertelt Petra. “Toen ik thuis kwam, moest ik voor mezelf ook een plekje zien te veroveren. En ik zie het wel als mijn missie om boer en burger meer te verbinden, de boerderij meer toegankelijk te maken. Daarom ben ik de zuiveltak begonnen.”

Hernieuwd gebruik tanklokaal

In 2015 was er al een nieuwe stal gebouwd met melkrobots. In het oude tanklokaal ging Petra van start met dagverse zuivel en ijs. Yoghurt, vla, kwark, karnemelk en ijs in allerlei smaken. Dat werd verkocht vanuit een blokhut op het erf. In de coronatijd groeide de afzet flink en er kwam ook vraag vanuit de supermarkten bij. De familie Commijs liep letterlijk en figuurlijk tegen de grenzen van het tanklokaal op. “We overschreden elke keer het maximum van wat we daar konden produceren. We wilden het echt groter op gaan zetten”, vertelt Petra.

Ontzorgen

Samen met Christiaan de Ruijter, projectleider Bouw bij DLV Advies, die ook de bouw van de nieuwe stal had begeleid, schoven ze aan tafel. Er werden bouwtekeningen gemaakt, de bouwvergunning werd aangevraagd en bouwbedrijven werden benaderd voor de aanbesteding. “Het was fijn om dat allemaal uit handen te kunnen geven”, vertelt ze. “We hadden het ook zelf kunnen doen, maar dan kost het ons dubbel zo veel tijd. De adviseurs van DLV Advies hebben overal goede contacten; ze weten precies wie ze bij de instanties moeten benaderen en ze weten welke bouwbedrijven ervaring hebben met het bouwen van zoiets.”

Overnamewaardig bedrijf

De vergunning voor de zuivelloods was snel rond; de bouw zelf liep door corona en gebrek aan bouwmaterialen wel vertraging op. Begin april konden ze het gebouw in gebruik nemen; eerst alleen de winkel, maar inmiddels is ook de productie overgegaan naar de nieuwe ruimte. “We zijn net voor het zomerseizoen gestart”, vertelt Petra enthousiast. “Het bevalt super. We hebben hier nu een volwaardige zuiveltak, met voldoende capaciteit om straks alle melk van onze koeien zelf te verwerken.” In totaal produceren ze 1,1 miljoen kilo melk. Daarvan wordt nu ongeveer een derde verzuiveld. Als vader en moeder Commijs op termijn een stap terug doen, staat er voor Petra en Jan een overnamewaardig bedrijf klaar met een mooie zuiveltak.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u de mogelijkheden voor een nevenactiviteit of verbreding bespreken, neem dan vrijblijvend contact op met Christiaan de Ruijter. Hij helpt graag om de antwoorden op uw vragen helder te krijgen.

 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie