Varkensstallen maken plaats voor Villawijk in Berkel Enschot

Publicatiedatum: 28-08-2020

In Berkel-Enschot runden vader Leo (84) en zoon Henk (57) van Kasteren vanaf de jaren 80 samen een varkenshouderij. Door de nieuwe huisvesting en nieuwe eisen voor dierenwelzijn was voortzetting van de varkenshouderij vanaf 2000 niet meer mogelijk. Vader en zoon werden van varkenshouders projectontwikkelaars.

Marcel de Rooij, makelaar bij  DLV Advies, begeleidt de familie vanaf 2007 in dit veranderingsproces. Anno 2020, bijna 20 jaar nadat het houden van varkens door de aangescherpte regelgeving niet meer mogelijk was en de verkoop van de kavels in volle gang is, blikken we terug. Want hoe is het nu eigenlijk met Leo en Henk?

Een nieuwe bedrijfssituatie

Henk:”De regels voor het houden van varkens werden in de loop der jaren steeds strenger. Ons bedrijf was niet groot genoeg om de benodigde investeringen terug te verdienen en uitbreiden mocht niet.” De gemeente legde in 2000 een nieuw bestemmingsplanwijziging in het gebied op, waarbij de varkenshouderij werd wegbestemd voor nader uit te werken woningbouw. In 2002 werd dit plan onherroepelijk en kwam het bedrijf, met de bestaande activiteiten, in een overgangsrecht terecht en konden Henk en Leo hun grond verkopen.

Rood voor rood-regeling

Uiteindelijk kunnen in 2017 via een Rood voor rood-regeling waarbij de beide bedrijfslocaties van de familie volledig gesaneerd moesten worden, acht ruime woonkavels worden gerealiseerd. De gemeente Tilburg ziet de omschakeling van varkens naar luxe woningen als een aanzienlijke milieuwinst waarmee ze ook nog eens gelijktijdig in de woningbehoefte kan voorzien. Het plan van sanering wordt in de volgende twee jaren verder uitgewerkt.

Van varkenshouder naar projectontwikkelaar

“En dan ben je ineens projectontwikkelaar,” zegt Henk. “Omdat de gemeente ons niet mocht helpen, dit zou worden gezien als staatssteun, begeef je je in een hele andere wereld. Een wereld waarin we onderzoek moeten doen naar het aanleggen van wegen, infrastructuur, inrichting van het openbare gebied en waar de verkoop van de kavels gerealiseerd moet worden. Heel leuk, maar wel totaal anders dan een leven als varkensboer.” 
 

Lees verder in de klantervaring

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu