Vaste mest uitgangspunt bij nieuwe ligboxenstal familie De Jong

Publicatiedatum: 20-03-2024

Familie De Jong in Vlist is sterk voorstander van vaste mest; dat voedt het bodemleven en is goed voor de weidevogels. Toen zij van de grupstal overgingen naar een nieuwe ligboxenstal stond een ding als een paal boven water: de stromest moest blijven. In de nieuwe stal liggen de koeien daarom knus in een ouderwets dikke laag stro, tussen fraaie houten boxafscheidingen.

"Een potstal is ook mooi, maar dat zagen we niet zitten vanwege de uiergezondheid. We hebben nu een ligboxenstal met het mestvoordeel van een potstal, mét schone uiers”, verklaart opvolger Burchart de Jong (25). “Bovendien is deze mest gezond en emissiearm, dat is wat we willen. Tot vorig jaar molk de familie De Jong nog 50 koeien op de grup. Hoewel de melkveesector in onzekerheid verkeert over de toekomst, besloot Burchart toch te investeren in een nieuwe ligboxenstal met ruimte voor 85 koeien en 28 stuks jongvee. “Tja, duidelijkheid komt er voorlopig toch niet. En je bent jong en je wilt wat… Daarom zijn we zelf maar gaan bouwen."

Landschappelijke inpassing

Het vergunningenproces viel nog niet mee. De gemeente Krimpenerwaard wil graag het kleinschalige aanzicht van het dorpje Vlist behouden, maar de familie De Jong wilde het bouwblok uitbreiden om plaats te kunnen bieden aan de mestplaat en de kuilopslag, schetst Burchart. We hebben recht op een bouwblok van 1 hectare. Een kuilopslag buiten het bouwblok wordt weliswaar gedoogd, maar we willen het gewoon goed voor elkaar hebben.” De gemeente keek ook kritisch mee naar de landschappelijke inpassing en naar de gevolgen voor flora en fauna. In dat proces kwam de expertise van bouwbegeleider Christiaan de Ruijter van DLV Advies goed van pas. “Christiaan is echt een vakman, die springt bij als je er zelf niet meer uit komt. Zo’n vergunningenproces red je gewoon niet zonder zo iemand erbij.

In het tweede kwartaal 2023 ging de bouw van start op de plek van de oude grupstal. De koeien werden altijd in de wei gemolken in een doorloopmelkwagen. Echter, omdat het al vroeg in de herfst te nat werd, moesten de koeien al naar binnen voordat de stal helemaal klaar was. “We hebben nog een poosje met de doorloopmelkwagen bij de stal gemolken, dat was niet ideaal”, volgens Burchart.

Tweedehands melkstal

Om de kosten te drukken, heeft de familie De Jong een tweedehands 2 x 7 visgraatmelkstal op de kop getikt. Een melkrobot was voor hen geen optie. “We willen heel veel weiden, maar ik werk ook nog een paar dagen buiten de deur. Als ‘s ochtends alle koeien gemolken zijn, kan ik weg. Nu krijg ik geen robotstoring midden op de dag. Christiaan vertelt dat de hele machinekamer onder de melkput is weggewerkt. Via een zogeheten ‘koekoek’ constructie, waarbij de ondergrondse machinekamer doorloopt tot buiten de buitenmuur, komt er via een kelderraam daglicht en frisse lucht naar binnen. Zo blijft de kelder mooi droog, legt de bouwbegeleider uit.

Strozolder

Sinds november vorig jaar is de stal officieel in gebruik. Boven de boxenrij hangt een strozolder als een open vlonder. De veehouders gooien met de hand vers stro naar beneden, dat voorin de boxen belandt. De koeien werken dat zelf naar achteren en tijdens het schoonmaken van de boxen trekt de familie De Jong ook vers stro naar achter. “Om de dag vullen we de boxen bij”, zegt Burchart. In de mestgang ligt een sleuvenvloer met gaatjes van Swaans beton. De koeien morsen stromest op de mestgang. Een aangepaste mestschuif met twaalf pinnetjes trekt de mest uit de stal, waarbij de pinnetjes zorgen dat dichtgeslibde gaatjes weer los worden gemaakt. De snelwerkende dunne fractie die door de gaatjes zakt, wordt in het voorjaar met de sleepslang op de veengrond aangewend als kunstmestvervanger. De vaste mest passen ze zo vroeg mogelijk toe, bij voorkeur in januari/februari. Burchart: “We zijn heel fanatiek in weidevogelbeheer. Daar past die vaste mest heel mooi bij. Daarnaast weiden we zo veel mogelijk. In combinatie met mozaïekbeheer doen we ons best om de weidevogels hier te behouden. Burchart melkt in maatschap met zijn ouders Adrie en Jeannette. “We hebben nu een grote stap gezet, waar we de komende jaren verder mee kunnen.”

Nieuwsgierig geworden?

De nieuwe ligboxenstal is het bekijken meer dan waard. Op zaterdag 13 april is er tussen 10:00 en 15:00 uur een open dag aan de West-Vlisterdijk 32 in Vlist.

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu