Veel te winnen in mineralenefficiëntie

Publicatiedatum: 30-01-2018

Vanuit het project Brabant BEWUST begeleiden Eric Bouwman en Rik Janssen drie studiegroepen. Eind december vond de eerste inhoudelijke bijeenkomst plaats van de groep Prinsenbeek/Etten Leur met jonge enthousiaste melkveehouders. Deze ondernemers zijn geïnteresseerd in het onderwerp mineralenefficiëntie.

In het project wordt de mineralenefficiëntie vertaald naar de kringloopwijzer. In de bijeenkomst is gezamenlijk gekeken naar de Kringloopwijzers van 2016. De deelnemers leren van elkaar en krijgen inhoudelijk kennis toegereikt  via de adviseur van DLV Advies.

BEX voordeel

Wat opvalt in de kringloopwijzers is dat er voor elk bedrijf wel iets te zeggen is. Er zijn algemene aandachtspunten die voor (bijna) iedereen geleden als ook individuele aandachtspunten. Begeleider Eric Bouwman: “Er zijn vanuit de Kringloopwijzer mooie combinaties te maken met het oog op de fosfaatrechten. Door de komst van de fosfaatrechten moeten ondernemers gaan sturen op de kringloop. Het is een noodzaak om te sturen op de mineralenefficiëntie, er is daar nog veel in te winnen.” Eric zegt dat er nog veel te winnen is in de rantsoenen, met name rond de eiwitvoorziening. Daar is nog BEX voordeel te behalen. Daarnaast zitten veel bedrijven ruim in jongvee, daar is sturing op resultaat en het maken van keuzes ook van belang.

Alle deelnemers zijn naar huis gestuurd met ‘huiswerk’: ga op basis van de eigen kringloop kijken naar welke punten je wilt verbeteren met als doel het verbeteren van de mineralenefficiëntie en het financieel resultaat. Eric: “Door aandachtspunten te noemen en er over door te praten met de studiegroep, kom je zelf tot nieuwe inzichten en leer je vanuit de praktijk. Dat werkt prettig. Wij vinden als adviseurs iets van de kringloopwijzer en zien aandachtspunten, maar de ondernemer moet zelf kijken wat hij belangrijk vindt en waar hij aan wil werken binnen zijn bedrijf.”

Ervaring deelnemer

Lars van Loenhout, een melkveehouder met 100 koeien uit Prinsenbeek, is één van de deelnemers aan de studiegroep binnen dit project. “Vorig jaar is er tijdens een studiegroepbijeenkomst van de groep Breda/Prinsenbeek een avond georganiseerd waar ‘Brabant BEWUST’ als onderwerp op de agenda stond. De efficiëntie van mineralen en daarmee ook de hele bedrijfskringloop in beeld krijgen en optimaliseren, daar wilde ik meer van weten”, vertelt Lars.

Hoe kom je tot een bepaald getal?

Tijdens de bijeenkomst van eind december maakte hij kennis met de andere deelnemers. De ingestuurde Kringloopwijzers zijn er besproken. Lars: “De verschillen, de knelpunten en de goede punten uit iedere Kringloopwijzer zijn besproken. Ik zie deze eerste bijeenkomst als een oriënterende bijeenkomst en ik ga ervan uit dat we in de volgende bijeenkomst dieper ingaan op de achtergrond van de cijfers. Hoe komt iemand tot een bepaald getal en waarom? En waar is verbetering in de bedrijfsvoering mogelijk. Bedrijven die bepaalde streefwaardes halen of hoge, en daarmee goede, resultaten. Daar ben ik benieuwd naar: hoe doen ze dat dan? Door deel te nemen aan dit project  wil ik meer inzicht krijgen in hoe de getallen in mijn bedrijfsvoering tot stand komen en waar ik verder aan kan werken. Waar liggen in ons bedrijf de euro’s voor het oprapen.” 

Inzicht verkrijgen en vertalen naar de praktijk

Het project duurt nog tot en met 2020. Door samen te werken in studiegroepverband kun je van elkaar leren benoemt Lars. “Je kan niet binnen één à twee jaar het doel behalen, want één jaar is kort en niet ieder jaar is hetzelfde.” Door een aantal jaar aan de slag te gaan met dit onderwerp binnen een groep die open en eerlijk is, komen er hopelijk goede inzichten naar voren waarmee Lars op zijn bedrijf mee aan de slag kan. “In de komende jaren wil ik zelf de verschillen zien en daar de conclusies uit trekken om vervolgens op mijn bedrijf de mineralenefficiëntie ook te kunnen verbeteren.” 

Het project Brabant BEWUST

Brabant BEWUST is bedoeld om de uit- en afspoeling van nutriënten naar het grond- en oppervlaktewater tegen te gaan. In dit project werken Brabantse agrariërs samen met loonbedrijven en adviseurs.  Het project wordt uitgevoerd door ZLTO, CLM, Delphy en DLV Advies. Dit project is mede gerealiseerd door bijdragen uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en van de provincie Noord-Brabant in het kader van POP3 Brabant. Meer informatie: www.brabant-bewust.nl.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie