Veldproef Groen Fosfaat op gras

Publicatiedatum: 27-03-2017

In navolging van succesvolle veldproeven in het eerste jaar van het SBIR-project Groen Fosfaat, begeleid door DLV Advies, worden dit jaar nieuwe veldproeven gehouden. Waar het in het eerste jaar gericht was op mais, wordt de proef nu ook uitgevoerd op gras en veldbonen.

Hogere opbrengsten maïs

In de veldproeven van het vorige groeiseizoen werden in de proef hogere opbrengsten behaald in maïs: 6 procent hogere drogestofopbrengst en 10 procent meer zetmeel dan bij de standaardbemesting aangevuld met kunstmest 25-10. 

In het komende groeiseizoen vinden er opnieuw bemestingsproeven plaats waarvan een herhaling van de maïsproef bij Delphy, twee maïs- en grasproeven en een veldbonenproef op demonstratiebedrijven van melkveehouder Joris Buijs en melkveehouder Theo van Goch.

Op 29 maart 2017 is er een item verschenen bij Nieuwe Oogst TV over de bemestingsproef bij Joris Buijs. Bekijk hier direct het item over Groen Fosfaat met toelichting van Joris Buijs (melkveehouder) en Janneke Straver (begeleider van deze proef vanuit DLV Advies).

Meststof binnen derogatieregeling

Groen Fosfaat is een meststof met natuurlijk fosfaat en is daarom geschikt als meststof binnen de derogatieregeling. Het is een meststof met een hoog fosfaatgehalte en daarom met name geschikt voor percelen met een lage fosfaatbeschikbaarheid, waar fosfaatgift nodig is voor een optimale opbrengst. 

Voor inhoudelijke vragen neem je contact op met Albert-Jan Bos via a.bos@dlvadvies.nl of 06 22 99 32 50. Voor vragen over het project kun je contact opnemen met Angela van der Sanden via a.vandersanden@dlvadvies.nl of 06 53 38 53 23

Meer weten over Groen Fosfaat? Lees dat hier. 

Groen Fosfaat is ontwikkeld door DLV Advies, MeMon en Eco Energy. Het ministerie van Economische zaken steunt deze innovatie middels een SBIR-opdracht.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie