Verplaatsen? Nu met subsidie

Publicatiedatum: 05-09-2024

Met de openstellingen van de Landelijke verplaatsingsregeling voor veehouderijen met piekbelasting (Lvvp) en de Subsidiemodule brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv), is het zogenoemde ‘trappetje van Remkes’ compleet. “Beide regelingen bieden kansen. Neemt niet weg dat het maken van een keuze tussen innoveren of verplaatsen om zorgvuldige overweging en inzicht, in alle beschikbare mogelijkheden, vraagt”, benoemt Marc Albers, adviseur bij DLV Advies. 

De Lvvp bestaat uit twee subsidiemodules: het haalbaarheidsonderzoek én de uitvoering tot bedrijfsverplaatsing, zowel binnen Nederland als binnen de EU. Beide modules hebben een maximum vergoeding van 100% van de kosten. De Sbv biedt veehouders de mogelijkheid om te investeren in technieken die de stikstofuitstoot van hun bedrijf verminderen. Deze regeling voorziet in een subsidie van 80% van de investeringskosten, met bedragen variërend van € 25.000 tot € 600.000 per aanvraag, en een totaalbudget van € 60 miljoen.

Landelijke verplaatsingsregeling voor veehouderijen met piekbelasting (Lvvp)

De Lvvp biedt financiële ondersteuning voor de vrijwillige verplaatsing van veehouderijen met piekbelasting naar locaties (alle EU-lidstaten) die niet onder de piekbelasting valt. 

De Lvvp bestaat uit twee subsidiemodules:
1.    Haalbaarheidsonderzoek: Veehouders kunnen subsidie aanvragen voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. Dit omvat het inschakelen van experts om bedrijfseconomische, juridische en fiscale aspecten van de verplaatsing te onderzoeken, evenals het vinden van een geschikte hervestigingslocatie.
2.    Uitvoering bedrijfsverplaatsing: Deze module biedt subsidie voor de daadwerkelijke verplaatsing. Dit kan zowel het demonteren, verhuizen en opnieuw opbouwen van de bedrijfsgebouwen omvatten als het overnemen van een bestaande locatie. De subsidie dekt kosten zoals de overname van bedrijfsgebouwen, verhuizing van bouwwerken en vee, sloop van oude bouwwerken en inhuur van deskundige ondersteuning. Echter, de subsidie dekt niet de aankoop van landbouwgrond of bedrijfswoningen op de nieuwe locatie.

Voor wie

De Lvvp-subsidie is bedoeld voor veehouderijen die onder de aanpak piekbelasting vallen, ongeacht welke diersoorten worden gehouden. "Veehouders kunnen aanspraak maken op deze subsidie als de stikstofneerslag van hun locatie op een Natura 2000-gebied 2.500 mol of hoger is, een drempelwaarde die wordt berekend via de AERIUS Check", zegt Marc.

Waarvoor krijgt u subsidie?

De subsidie dekt onder andere de verhuizing van gebouwen en dieren naar een nieuwe locatie, de overname of vervanging van gebouwen, en de sloop van oude gebouwen. Daarnaast zijn kosten voor modernisering en het inhuren van deskundigen deels gedekt. "De subsidie biedt echter geen dekking voor zaken zoals sanering van grond of de overname van de bedrijfswoning", zegt Marc. "Daarbij gelden er strikte voorwaarden: het bedrijf moet binnen twee jaar op de nieuwe locatie operationeel zijn en binnen drie jaar volledig verplaatst zijn. Bovendien mag de nieuwe locatie niet opnieuw onder de piekbelastingsregeling vallen."

Openstelling Lvvp

De Lvvp is beschikbaar voor verplaatsingen binnen Nederland en naar andere EU-lidstaten. De eerste module opent op 2 december 2024 en sluit op 30 mei 2025. De tweede module is beschikbaar van 6 januari 2025 tot en met 30 november 2027. Voor 2024 is een budget van € 115 miljoen gereserveerd.

Uw keuze, onze expertise

Het maken van een keuze tussen innoveren, verplaatsen of stoppen is complex en vereist een grondige evaluatie. DLV Advies biedt de ondersteuning die veehouders nodig hebben om een weloverwogen beslissing te nemen. Marc: "Wij zorgen ervoor dat u inzicht krijgt in alle beschikbare mogelijkheden voor uw veehouderij en adviseren over de beste aanpak."
Naast de verplaatsingsregeling voor boeren, wordt binnenkort ook de vrijwillige beëindigingsregeling voor kleinere sectoren, zoals melkgeiten en konijnen, gepubliceerd.

Quickscan haalbaarheidsonderzoek

Denkt u aan verplaatsen binnen Nederland of binnen de EU en wilt u weten of u deel kunt nemen aan de verplaatsingsregeling (Lvvp) en daarmee een haalbaarheidsonderzoek kunt uitvoeren en kosten van een nieuwe locatie vergoed kunt krijgen? Vul onderstaande drie vragen in en ontvang direct het antwoord.

* verplichte velden

Lees meer over de Sbv regeling

Gratis deelname studiegroep bijeenkomsten: versterk diergezondheid en eiwitbeheer
Bedrijfsovername slaat een generatie over: met DLV Advies voelt als een collega aan tafel
Meer tijd voor intrekken vergunning bij positieve beschikking Lbv
Op welke manier inspelen op rotatieverplichting met rustgewassen?
€ 50.000 vergoeding voor haalbaarheidsonderzoek voor verplaatsing
Sterk dalende accu prijs versnelt de aankoopbeslissing
Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!
Aanpassingen en aanvullingen in de Gecombineerde Opgave
Aanvullende gegevens in mestboekhouding voor alle bedrijven