Verplichte aanpassing oude stallen

Publicatiedatum: 28-11-2017

Provincie Noord-Brabant heeft deze zomer via de Verordening Natuurbescherming de emissie-eisen voor stallen aangescherpt. Dat geldt voor nieuwe stallen, maar ook voor bestaande rundveestallen. Alle stallen die op 1-1-2022 ouder dan 20 jaar zijn, en niet aan de nieuwe emissienormen voldoen, moeten hun stal aanpassen. Deze stallen moeten per 1 januari 2022 voldoen aan de emissienormen van de provincie.

Voor de aanpassing aan de stal moet op 1 januari 2020 een ontvankelijke aanvraag of melding zijn ingediend. Stallen die na 2022 20 jaar oud worden moeten op dat moment worden aangepast. De termijn van 20 jaar geldt vanaf het moment dat het stalsysteem voor het eerst op uw vergunning is gekomen, dan wel een gewijzigd stalsysteem is gemeld. Dit geld voor melkvee, jongvee- en vleesveestallen. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf, en het stalsysteem zijn er ook vrijstellingsmogelijkheden. 

Gevolgen voor uw bedrijf

De nieuwe regels brengen extra verplichtingen met zich mee. Deze kunnen grote gevolgen hebben. Vooral bij jongveestallen zijn de aanpassingen ingrijpend, en relatief kostbaar. Bij stallen ouder dan 20 jaar moeten de roosters vervangen worden door een emissiearme vloer of zal bijvoorbeeld een luchtwasser geplaatst worden. Dit levert veel vragen op. Vragen waar DLV Advies u bij kan ondersteunen. 

Maak een gedegen plan

Probeer deze gevolgen concreet inzichtelijk te krijgen, zodat u weet wat deze extra regelgeving voor u betekent. Neem contact op met een van onze adviseurs om te bekijken wat de consequenties zijn voor uw bedrijfsvoering. Wij brengen de gevolgen overzichtelijk voor u in beeld. 

Een goede voorbereiding geeft u voldoende tijd in uw strategische planning. 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie