Verplichting I&R paard per 21 april: 10 meest prangende vragen

Publicatiedatum: 31-03-2021

Vanaf 21 april 2021 moeten alle paarden en pony’s (ook ezels) geregistreerd staan in de centrale database, Identificatie en Registratie (I&R) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Lees hier het antwoord op 10 prangende vragen wat betreft deze nieuwe regelgeving.

  1. Waarom moeten paarden geregistreerd worden in het I&R?

Hiermee wordt vastgelegd op welke locatie een paard verblijft. Het is een registratie bovenop de al bestaande verplichting om de edeldieren van chip en paspoort te voorzien. Zo zijn paarden te lokaliseren en kan de overheid beter monitoren waar dieren gehouden worden.

  1. Voor welke dieren geldt de verplichting?

Ieder bedrijfs- en hobbymatig gehouden paard of pony moet in de I&R-database. Ook al is het enkel één dier, ook dan geldt deze verplichting.

  1. Hoe werkt het registreren van mijn paarden?

Bij een I&R-melding moeten gegevens over de locatie (UBN), de ID-code (UELN-levensnummer of chipnummer) van het dier en de datum worden doorgegeven. Een melding kan worden doorgegeven via:

•           De site van https://mijn.rvo.nl/. Dit kan vanaf 12 april 2021.

•           Een Bedrijfsmanagementsysteem.

  1. Wat is een UBN-code?

Om een I&R-melding te doen is een Uniek Bedrijfs Nummer (UBN) nodig. Ook dit is aan te vragen bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO), zie link vraag 3.

  1. Is 1 maal per jaar aanmelden voldoende?

Ieder paard dient na de geboorte (na het verkrijgen van paspoort en chip) aangemeld te worden voor I&R. Met ingang van de nieuwe regeling moeten paardenhouders alle dieren éénmalig aanmelden. Dat geldt dus puur voor het vastleggen van een paard in dit systeem. In het dossier van de RVO staat dan beschreven waar het paard zich bevindt. Deze locatie kan echter wijzigen, bijvoorbeeld: Gaat een merrie voor meerdere weken naar een hengstenhouder? Of staat een kudde tijdelijk bij de buren in de weide? Dan wijzigt de locatie waar de paarden zich bevinden. Ook dit moet worden doorgegeven aan de RVO. Let goed op! Want iedere verplaatsing vraagt dus steeds opnieuw om actie van de paardenhouder in het I&R-systeem.

  1. Moet de verblijfplaats van dag tot dag worden bijgehouden?

In principe hoef je als eigenaar van een paard op eigen locatie, de aanmelding niet te wijzigen als het paard van de ene wei naar de volgende doorschuift. Op het eigen perceel mag je dus vrij bewegen. Echter, als het paard 30 dagen of langer naar een andere locatie gaat – zoals benoemd in vraag 5 – dan moet het dier worden afgemeld bij de I&R en binnen 7 dagen na vervoer aangemeld zijn op het adres van aankomst (op het UBN van de locatiehouder). Beide partijen moeten deze ‘verhuizing’ op papier bijhouden en dit kunnen voorleggen op het moment dat de RVO ernaar vraagt.

  1. Ben ik als eigenaar altijd verantwoordelijk voor de registratie?

Vaak is de eigenaar van een paard ook de verzorger en staat het paard op een eigen locatie. In dit geval is de eigenaar volledig verantwoordelijk voor de I&R. Maar, ook veel paarden staan gehuisvest in een manege of pensionstal. In dat geval moeten beide partijen, houder van het paard en stalhouder, een deel van de registratie van het paard op zich nemen.

  1. Wie doet wat bij een registratie van meerdere partijen?

Op het moment dat meerdere partijen verantwoordelijk zijn voor de registratie, is dat in veel gevallen op te splitsen in de volgende verantwoordelijkheid voor registratie:

  1. Exploitant van het paard (degene die verantwoordelijk is voor het paard zelf).
  2. Exploitant van de locatie (degene die verantwoordelijk is voor de locatie waar het paard zich bevindt zoals een stal of perceel).

De verantwoordelijk qua registratie is als volgt:

  1. De paardenhouder is verantwoordelijk voor de chip en het paspoort.
  2. De stalhouder is verantwoordelijk voor de koppeling van de I&R van het paard aan de locatie waar het paard staat. De stalhouder moet ook zorgdragen voor een UBN voor de betreffende locatie.
  1. Wanneer moet de registratie geregeld zijn?

Vanaf 12 april gaat de regeling open, vanaf dan kan iedere paardenhouder voor 25 euro een UBN aanmaken. Daarnaast zijn er kosten voor de aan- en afmelding van een paard binnen de I&R-registratie. Deze kosten en aanvullende informatie zijn nog niet bekend gemaakt. Wel weten we van andere diersectoren zoals koeien en schapen, dat elke verandering van locatie of eigenaar e.d. een financieel gevolg krijgt. De RVO verwacht binnen slechts 9 dagen dat alle edeldieren in het I&R staan.

  1. Wat gebeurd er als ik mijn paard niet registreer?

Ieder paard moet geregistreerd worden in het I&R en iedere locatie moet voorzien zijn van een UBN. Formeel moet dit dus 21 april geregeld zijn, maar waarschijnlijk wordt bij de handhaving rekening gehouden met een overgangsperiode. Zodra de overheid de teugels aantrekt, is de verwachting dat er streng kan worden gecontroleerd.

In nadere berichtgeving zal meer gedetailleerde informatie bekend worden gemaakt. Wij houden u graag op de hoogte. Tot die tijd kunt u terecht bij adviseurs van DLV Advies. U kunt terugvallen op ervaring omtrent registratie en regelgeving of een specifieke vraag waar u hulp bij kunt gebruiken.

 

 

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu