Versterking toekomstbestendige melkveehouderij

Publicatiedatum: 24-04-2018

Het project Vruchtbare Kringloop krijgt de komende jaren een vervolg in verschillende regio’s in Nederland. Het project stimuleert ondernemers te werken aan een duurzame en economische groei van hun agrarische bedrijf en daarmee aan een toekomstbestendige melkveesector.

Friesland

De komende drie jaar wordt het project in Friesland verlengd. Een jaar geleden begonnen zo’n 100 Friese melkveehouders aan het Vruchtbare Kringloopproject om kennis op te doen op het gebied van mineralenefficiëntie, behoud van de bodemvruchtbaarheid, verminderen van de milieubelasting en het vergroten van de biodiversiteit. Daarmee hebben de veehouders stappen gezet richting een duurzame en economische groei van hun agrarische bedrijf, maar ook richting een toekomstbestendige en maatschappelijk gewaardeerde melkveehouderij. Verlengen van het project biedt een uitgelezen kans aan alle Friese melkveehouders om zich te verdiepen in het bodemleven, de relatie tussen de bodem en het klimaat en het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid.

Kringlooplandbouw

Melkveehouders krijgen de kans zich gezamenlijk in te zetten op het gebied van kringlooplandbouw en duurzaam water- en bodembeheer en daarbij samen te werken met kennispartijen. Het sluiten van kringlopen raakt vrijwel alle aspecten van de bedrijfsvoering, zoals veevoeding, bemesting, bodembeheer en gewasteelt. Samen met deskundigen worden verdiepingsbijeenkomsten, pilots, demo's en praktijkexperimenten georganiseerd.

Aan de slag!

Wilt u ook aan de slag met kringlooplandbouw? De komende jaren kunnen 250 melkveehouders meedoen aan het project Vruchtbare Kringloop in Fryslân. Aanmelden kan via de website van Vruchtbare Kringloop Noord Nederland. Nieuwe studiegroepen in andere regio’s starten zodra er voldoende deelnemers zijn. Meer informatie is te vinden op de website van Vruchtbare Kringloop . Aanmelden kan zowel individueel als door een totale groep.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie