Vervolg praktijknetwerk Natuurlijk koelen voor vitaal pootgoed

Publicatiedatum: 25-09-2017

Vanuit SNN is er subsidie gegeven om de resultaten van diverse praktijknetwerken in de Veenkoloniën onder een grotere groep telers te verspreiden. Zo ook voor het praktijknetwerk 'Natuurlijk koelen voor vitaal pootgoed' waar Harrie Versluis van DLV Advies de deelnemers begeleid heeft. DLV Advies deelt de resultaten in opdracht van Delphy, Nedworc foundation en E. Emmens uit Zeijen en H.J. Luth uit Wedde.

Resultaten praktijknetwerk

Uit het praktijknetwerk 'Natuurlijk koelen voor vitaal pootgoed' kwamen twee resultaten die voor veel telers van belang zijn:

  • Het gebruik van buitenlucht bij pootgoed heeft veel voordelen. Het bespaart energie en verbetert de vitaliteit van het pootgoed. Maar hoe regel je dat goed in de praktijk, dat gaf nog een aantal vragen. 
  • Een investering in koelcellen zonder buitenluchtmogelijkheid blijkt rendabeler dan vooraf gedacht. Zeker bij oudere koelcellen is het dan een optie om ook direct de koeling te vervangen. 

Voor telers die aan de slag willen met het verbeteren van hun bewaring en/of hun bewaarkennis willen bijschaven, organiseert DLV Advies, in samenwerking met Delphy, enkele bijeenkomsten in kleine groepen in de bewaring op het erf bij de teler. Voor bedrijven die gevestigd zijn in de Veenkoloniën zijn deze bijeenkomsten kosteloos.

Deelnemen bijeenkomst

Als u belangstelling heeft voor één van deze bijeenkomsten, kunt u zich opgeven bij Harrie Versluis, projectleider bouw open teelten. Dit kan door het sturen van een e-mail naar: h.versluis@dlvadvies.nl

Dit project wordt gefinancierd vanuit het ELFPO.

 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie