Vervolgstappen na bedenktermijn Lbv

Publicatiedatum: 21-08-2024

De bedenktijd van zes maanden voor de eerste beschikkingen uit de Lbv Plus-regeling is inmiddels verstreken of nadert snel. “Ongeveer vier weken vóór het verstrijken van deze termijn belt RVO om de deelnemers hierop te attenderen,” zegt Marco Hol, adviseur bij DLV Advies. “Tijdens die bedenktijd hebben veehouders hun opties zorgvuldig overwogen. Nu is het tijd om knopen door te hakken en belangrijke beslissingen te nemen.”

De Lbv Plus-regeling biedt veehouders mogelijkheden om hun bedrijfsvoering aan te passen, maar het traject is complex en vereist zorgvuldige planning. "Het is een ingrijpende beslissing met langetermijngevolgen,” benadrukt Marco. Hij wijst op de stappen die deelnemers gedurende het traject moeten nemen.

Afvoer dieren en mest

Een van de eerste stappen in het Lbv Plus-traject is de afvoer van dieren en de (verpompbare) mest. Nadat RVO hiervan op de hoogte is gesteld, zal de NVWA telefonisch contact opnemen met de ondernemer om ter plaatse een controle uit te voeren. “De eerste controles zijn inmiddels uitgevoerd en we zien dat alle bekende controles akkoord zijn bevonden,” aldus Marco.

Ruwbouw intact houden

Na goedkeuring van de NVWA mogen de stallen worden gesloopt. Voor die tijd mag er wel gedemonteerd worden, mits de ruwbouw intact blijft (putten, muren en dak moeten onaangeroerd blijven).

Flexibiliteit bij regels doorhalen dierrechten

Om de afschrijving op de stallen te stoppen, moeten naast de afvoer van dieren en mest ook de rechten worden doorgehaald. Marco benadrukt dat er ruimte is om af te wijken van het oorspronkelijk opgegeven aantal rechten, zolang dit binnen de gestelde voorwaarden blijft. "Dit kan financiële voordelen opleveren, maar het vereist een grondige analyse van de benutting van rechten in 2021. Zorg ervoor dat de wijziging voldoet aan de minimumvereisten om complicaties te voorkomen."

De minimumvereisten voor de benutting van rechten in 2021 zijn als volgt:

  • Varkens: minimaal 80%, maximaal 100%

  • Pluimvee: minimaal 80%, maximaal 100%

  • Melkvee: minimaal 95%, maximaal 100%

Marco geeft als voorbeeld dat een varkenshouder, die bij de aanmelding 100% van de benutte rechten in 2021 heeft opgegeven (in zijn geval 2.000 varkenseenheden), alsnog kan kiezen om 1.600 varkenseenheden in te leveren, wat overeenkomt met 80% van de benutte rechten in 2021.

Verplichte leegstand mestopslag

Een ander belangrijk punt is de verplichting om ook mestopslagen naast de stallen volledig leeg te maken. “Hoewel er aanvankelijk veel onduidelijkheid over was, is nu duidelijk vastgelegd dat álle mest van de locatie moet worden afgevoerd, zelfs als de opslag in de toekomst weer gebruikt wordt. Dit kan een flinke uitdaging zijn, gezien de huidige druk op de mestmarkt,” aldus Marco.

Hergebruik zonnepanelen

Het hergebruik van zonnepanelen kan in veel gevallen aantrekkelijk zijn, maar volgens de adviseur zijn er meerdere factoren om rekening mee te houden. "De resterende looptijd van de SDE, vergunningen en kosten voor herplaatsing spelen allemaal een rol. Elke situatie is uniek. Goed om hierover advies in te winnen bij een deskundige of uw adviseur.”

Vastlegging verbod op landbouwhuisdieren

Het gevolg van deelname aan de Lbv Plus-regeling is dat er op de deelnemende locatie in de toekomst geen landbouwhuisdieren mogen worden gehouden. Het is aan de deelnemende veehouder deze ‘kwalitatieve’ verplichting bij een notaris vast te leggen. "RVO werkt aan een standaardtekst, maar de verantwoordelijkheid voor deze vastlegging ligt bij de ondernemer zelf. Dit moet op tijd worden geregeld om de subsidie veilig te stellen."

Gratis deelname studiegroep bijeenkomsten: versterk diergezondheid en eiwitbeheer
Bedrijfsovername slaat een generatie over: met DLV Advies voelt als een collega aan tafel
Meer tijd voor intrekken vergunning bij positieve beschikking Lbv
Op welke manier inspelen op rotatieverplichting met rustgewassen?
€ 50.000 vergoeding voor haalbaarheidsonderzoek voor verplaatsing
Sterk dalende accu prijs versnelt de aankoopbeslissing
Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!
Aanpassingen en aanvullingen in de Gecombineerde Opgave
Aanvullende gegevens in mestboekhouding voor alle bedrijven